Kolejne wegetariańskie danie – pulpeciki z cukini i kaszy kuskus, z dodatkiem czosnku i pestek dyni.
Przygotowanie dania
Kaszę kuskus zalejcie wrzątkiem, przykryjcie i odstawcie na 5 minut. Po tym czasie przemieszajcie ją widelcem.
Cukinię umyjcie i zetrzyjcie na drobnych oczkach, posólcie, odstawcie na kwadrans a następnie odciśnijcie z nadmiaru soku który puści.
W misce zmieszajcie kaszę kuskus, odciśniętą z soku cukinię, przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, jajko, bułkę tartą, pestki dyni, sól, pieprz. Wszystko dobrze wymieszajcie.
Z powstałej masy uformujcie małe pulpeciki i smażcie je na rozgrzanym oleju rzepakowym aż zrumienią się z każdej strony.
Do pulpecików idealnie sparwdzą się frytki z warzyw na przykład z marchewki, cukini, pietruszki i kalarepki (warzywa obierzcie z wyjątkiem cukini, umyjcie, pokrójcie w paski, przełóżcie do miski, dodajcie oliwę z oliwek, sól, pieprz, wędzoną słodką paprykę, wymieszajcie wszystko dłońmi i pieczcie w 180 stopniach przez 45 minut, z termoobiegiem) oraz dip z jogurtu naturalnego z dodatkiem przyprawy curry.
Możecie tez przygotować do nich sos pomidorowy i podać je z makaronem, jako alternatywę dla pulpecików mięsnych.
Lista zakupów – Pulpeciki z cukini i kaszy kuskus
- 100 gram suchej kaszy kuskus
- ząbek czosnku
- średniej wielkości cukinia
- 3 łyżki pestek dyni
- olej rzepakowy
- sól, pieprz
- 2 łyżki bułki tartej
- jajko
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.