Danie to, ravioli z płynnym żółtkiem i truflami jest aromatyczne dzięki paście truflowej i zaskakujące przez płynne żółtko w środku.
Przygotowanie dania
Z mąki, dwóch całych jajek, jednego żółtka, soli i wody wyróbcie ciasto na ravioli. Przykryjcie i odstawcie na godzinę.
Po tym czasie podzielcie ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkujcie, na oprószonym mąką blacie, na cieńkie prostokąty.
Na pierwszym placku rozsmarujcie białko, następnie rozłóżcie po odrobinie pasty truflowej, zachowując 2 centymetrowe odstępy między nimi.
Następnie na truflach delikatnie ułóżcie żółtka jajek.
Teraz pierwszą porcję ciasta z nadzieniem przykryjcie drugim, dociskając fragmenty ciasta między nadzieniem.
Pokrójcie ciasto z nadzieniem na ravioli.
W garnku zagotujcie wodę z solą, gdy dojdzie do wrzenia wrzućcie ravioli, zmieszajcie delikatnie i gotujcie 4 minuty.
Na koniec możecie w rondelku roztopić odrobinę masła, dodać dodatkową porcję posiekanej natki i tym okrasić ravioli na talerzu, tuż przed podaniem.
Lista zakupów Ravioli z płynnym żółtkiem i truflami
- 300 gram mąki pszennej
- 2 całe jajka plus 1 żółtko i jedno białko
- 5 łyżek wody
- pastra truflowa
- żółtka do nadzienia
- sól
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.