Ravioli z płynnym żółtkiem i truflami

Ravioli z płynnym żółtkiem i truflami

Danie to, ravioli z płynnym żółtkiem i truflami jest aromatyczne dzięki paście truflowej i zaskakujące przez płynne żółtko w środku.

Przygotowanie dania

Z mąki, dwóch całych jajek, jednego żółtka, soli i wody wyróbcie ciasto na ravioli. Przykryjcie i odstawcie na godzinę.

Po tym czasie podzielcie ciasto na dwie części. Każdą z nich rozwałkujcie, na oprószonym mąką blacie, na cieńkie prostokąty.

Na pierwszym placku rozsmarujcie białko, następnie rozłóżcie po odrobinie pasty truflowej, zachowując 2 centymetrowe odstępy między nimi.

Następnie na truflach delikatnie ułóżcie żółtka jajek.

Teraz pierwszą porcję ciasta z nadzieniem przykryjcie drugim, dociskając fragmenty ciasta między nadzieniem.

Pokrójcie ciasto z nadzieniem na ravioli.

W garnku zagotujcie wodę z solą, gdy dojdzie do wrzenia wrzućcie ravioli, zmieszajcie delikatnie i gotujcie 4 minuty.

Na koniec możecie w rondelku roztopić odrobinę masła, dodać dodatkową porcję posiekanej natki i tym okrasić ravioli na talerzu, tuż przed podaniem.

Lista zakupów Ravioli z płynnym żółtkiem i truflami

  • 300 gram mąki pszennej
  • 2 całe jajka plus 1 żółtko i jedno białko
  • 5 łyżek wody
  • pastra truflowa
  • żółtka do nadzienia
  • sól

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz