Jeżeli jeszcze nie macie planów na najbliższe tygodnie to zachęcamy Was do wzięcia udziału w nadchodzącej wrześniowej edycji Restaurant Week w Krakowie.
O co chodzi z tym całym Restaurant Week?
Restaurant Week to największe i najpopularniejsze wydarzenie kulinarne w Polsce. Zrzesza najlepszą selekcję najbardziej autorskich restauracji. Odbywa się w 100% w duchu #RespectFood i zero-waste.
Najlepsi Chefowie Kuchni przygotowują popisowe festiwalowe trzydaniowe doświadczenie: przystawka, danie główne oraz deser. Na ich degustację macie aż 90 minut, a cena za osobę wynosi 59 zł. Więcej przeczytacie tu: klik.
W Krakowie macie do wyboru 38 restauracji!
My mieliśmy zaszczyt odwiedzić William Rabbit & Co – Magic Spot na Bożego Ciała 12, gdzie przed festiwalem spróbowaliśmy festiwalowego menu w dwóch odsłonach
Menu A
- Przystawka: gołąbek z podgrzybkami w sos grzybowy bez śmietany. Nie krakoski, taki jak u babci tylko z podgrzybkami zawinięty w kapustę włoską. Grzybki oczywiście zakrapiane Chivasem.
- Danie główne: buraczany Wellington z kurkami. Plastry pieczonego buraka przekładane smażonymi kurkami, polane wegańskim demi glace z palonych warzyw. Wszystko zawinięte w ciasto francuskie. Jak na Rabbita przystało, do dania dodajemy alkohol – tym razem Jägermeister.
- Deser: legumina z kaszy jaglanej z owocami. Smaczek dzieciństwa w dojrzałej odsłonie. Kremowa legumina ze świeżymi owocami, musem owocowym z dodatkiem wiśniówki.
Menu B
- Przystawka: żydowski kawior na grzance z żytniego chleba na zakwasie. Klasyk wywodzący się z XVI wieku, który jest obowiązkową pozycją na krakowskim Kazimierzu. W rabbitowej wersji do dania dodajemy oczywiście wódki.
- Danie główne: policzek wołowy w żurawinie z kalafiorem. Długo duszony policzek wołowy w czerwonym winie (oczywiście bez mąki), aż staje się bardzo miękki. Do tego palony kalafior. Wszystko polane sosem własnym wraz z konfiturą żurawinową.
- Deser: lody borowikowe z miodem gryczanym. Jesień tuż za pasem, dlatego nasz deser będzie dość ciekawą propozycją. Podany w formie… a to już niespodzianka i my również nie zamierzamy Wam jej tu zdradzić!
I wiecie co? Było to naprawdę wspaniałe kulinarne doświadczenie. William Rabbit & Co – Magic Spot sam w sobie jest nietuzinkowym miejscem. Chcąc do niego trafić, musicie iść po śladach Williama Rabbita. Z kolei dania, jakich mieliśmy okazję spróbować przeszły nasze najśmielsze oczekiwania. Zachęcamy Was do odwiedzenia tego miejsca nie tylko poczas Restaurant Week ale też na co dzień, gdy tylko najdzie Was ochota na fantazyjny koktajl np. walet trefl – Gin Beefeater z likierem fiołkowym, wodą kokosową i herbatą cejlońską.
Jak zarezerować?
Wracając do Restaurant Week, klikając w poniższe linki zostaniecie przekierowani do strony z festiwalowym menu danej restauracji. Stamtąd wystarczy już wybrać dzień, godzinę oraz liczbę gości, uiścić opłatę i gotowe! Wasza rezerwacja została zrobiona, restauracja oczekuje Was w danym dniu.
Kazimierz
- Barka (Podgórska 16 (vis-a-vis) – kuchnia europejska
- EDO FUSION ASIAN CUISINE (Miodowa 8) – kuchnia japońska
- Halicka Eatery & Bar (Halicka 14a) – kuchnia polska
- Hilo Bistro & Bar (Bożego Ciała 12) – kuchnia amerykańska
- Il Calzone (Starowiślna 15a) – kuchnia śródziemnomorska
- Kazimir Restaurant & Bar (Miodowa 11) – kuchnia europejska
- Nakryto (Ulica Meiselsa 14) – kuchnia polska
- Qrudo Food&Wine (Św. Wawrzyńca 19) – kuchnia europejska
- TA’AM Restaurant & Cocktail Bar (Miodowa 29) – kuchnia europejska
- William Rabbit & Co – Magic Spot (Bożego Ciała 12) – kuchnia fusion
- Zalewajka (Wąska 2) – kuchnia polska
Rynek i okolice
- Buffalo (Rynek Główny 37) – kuchnia amerykańska
- Corleone (Poselska 19) – kuchnia europejska
- Del Papa Ristorante (św.Tomasza 6) – kuchnia włoska
- Filipa 18 Food Wine Art (św.Filipa 18) – kuchnia nowoczesna
- Forty Kleparz Restobar (Kamienna 2-4) – kuchnia azjatycka
- Hint Food&Drinks (Ogrodowa 10) – kuchnia europejska
- Mavericks Cracow (Pawia 3) – kuchnia amerykańska
- Miód Malina (Grodzka 40) – kuchnia polska
- Papryczki 5 (Mikołajska 5) – kuchnia śródziemnomorska
- Pizzeria Trzy Papryczki (Poselska 17) – kuchnia włoska
- Sticky Fingers @ Stalowe Magnolie (Szpitalna 6) – kuchnia włoska
- Trattoria Soprano (św.Anny 7) – kuchnia śródziemnomorska
- Tużurek (Westerplatte 15) – kuchnia polska
- Włoska (Sukiennicza 8) – kuchnia włoska
Podgórze
- Bistro Durum (Rynek Podgórski 9) – kuchnia polska
- Delecta (Limanowskiego 11a) – kuchnia włoska
- Gąska Kuchnia Polska (Limanowskiego 1) – kuchnia polska
- Wine Garage Zamoyskiego (Jana Zamoyskiego 24) – kuchnia europejska
Pozostałe
- Modern Resto Bar (Osiedle Osiedle Centrum E 12) – kuchnia polska
- ORZO people-music-nature Kraków (Lipowa 4a) – kuchnia europejska
- Solna 1 (Solna 1) – kuchnia nowoczesna
- Zielonym do góry (Lwowska 1) – kuchnia europejska
- Pan Twardowski Bistro (Twardowskiego 45) – kuchnia europejska
- Skansen Smaków Kryspinów (Cholerzyn 424 Liszki) – kuchnia polska
- Sobremesa Restaurant (Aleja 3 Maja) – kuchnia europejska
- Vinnica Wieliczka (Sygneczów 1, Wieliczka) – kuchnia polska
- Wine Garage Józefitów (Józefitów 8) – kuchnia hiszpańska
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik, na naszym Facebooku oraz na naszym Instagramie.
Restaurant Week w Krakowie 8-26 września!