Naszło nas na coś innego, nowego, niestandardowego i tak z pomocą przyszło, jak zawsze, Pyszne.pl a dokładniej food truck Rozbrykana owca i spółka.
Krótko i na temat
W menu restauracji Rozbrykana owca i spółka królują cztery dania: tagine, dwa rodzaje kefty oraz falafel. Jest też wege. Silniejszy oczywiście z miejsca rzucił się na keftę, jednak uwagę ładniejszej przyciągnęło co innego. Mianowicie marokański tagine. Ukochane danie z dawnych czasów, które niejednokrotnie odtwarzała w domu. Prawdziwy rarytasek na kulinarnej mapie krakowa, i rzadkość, tym bardziej jeżeli mowa tu o jagnięcinie.
Tagine
O kefcie silniejszego nie będziemy się rozpisywać, była pyszna i już. Więcej uwagi poświęcimy za to tagine. Po pierwsze świeża mięta, osobno zapakowana, by jej aromat nie uleciał zbyt szybko. Do tego mięciutkie mięso, które rozpływa się w ustach. Całość dobrze doprawiona, dopieszczona kuskusem oraz lekko pikantnym sosem i garścią migdałów. Do tego pita. Całość zapakowana w eko, czyli papier. Bez zbędnego plastiku czy styropianu.
Reasumując: pyszne jedzenie, dobrze doprawione i świeże. Szybko i ładnie dostarczone. Porcja naprawdę duża, spokojnie wystarczy dla dwóch osób. A my? No cóż, na pewno tu jeszcze wrócimy.

Tagine (tażin, tadżin) – gliniane naczynie, składające się z podstawy i stożkowej pokrywki. Stąd nazwę swoją wzieły też dania kuchni marokańskiej, a wrzucić do nich można wszystko czego dusza zapragnie, od mięsa po ryby i warzywa.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Lista odwiedzonych miejsc tu: klik.
Rozbrykana Owca i Spółka
ul.Pod Dębami 1/4, Kraków
https://rozbrykanaowca.pl/