Sezonowe warzywa i owoce: styczeń

Sezonowe warzywa i owoce: listopad

Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeńSezonowe warzywa i owoce: luty marzecSezonowe warzywa i owoce: kwiecieńSezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiecSezonowe warzywa i owoce: lipiecSezonowe warzywa i owoce: sierpień!, Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień  oraz październik nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w listopadzie, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: listopad!

Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym. W listopadzie na polskich stołach debiutują:

Kapusta pekińska

Sezonowe warzywa i owoce: listopad
  • Właściwości – wspomaga odchudzanie, ma właściwości antybakteryjne, zmniejsza ryzyko chorób serca.
  • Witaminy i minerały – błonnik, białko, witaminy A, C, K, wapń, potas, żelazo.
  • Kalorie –  13 kcal/100 gram.
  • Przepisy – idealna do wszelskiego rodzaju sałatek i surówek.

Topinambur

Sezonowe warzywa i owoce: listopad
  • Właściwości – oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol.
  • Witaminy i minerały – witaminy K, E, C, B, A, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas .
  • Kalorie –  73 kcal/100 gram.
  • Przepisy – przyrządzicie z niego zupę krem, możecie też upiec z niego chipsy w piekarniku.

Brokuły

Sezonowe warzywa i owoce: listopad

Kalafior

Sezonowe warzywa i owoce: listopad

Rokitnik

Sezonowe warzywa i owoce: listopad
Sezonowe warzywa i owoce: listopad
  • Właściwości – pomaga w walce z przeziębieniem.
  • Witaminy i minerały – witaminy K, P, A, C, E, B, potas, wapń, żelazo, aminokwasy, kwasy tłuszczowe.
  • Kalorie –  74 kcal/100 gram.
  • Przepisy – robi się z niego przetwory, w tym konfitury które idealnie smakuą z mięsem lub jako dodatek do herbaty.

Dzika róża

Sezonowe warzywa i owoce: listopad
Sezonowe warzywa i owoce: listopad
  • Właściwości – pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza układ moczowy.
  • Witaminy i minerały – witaminy A,B, K, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe.
  • Kalorie –  26 kcal/100 gram.
  • Przepisy – podobnie jak z rokitnikiem, robi się z niej przetwory, w tym dżemy, konfitury i syropy.

Kasztany jadalne

Sezonowe warzywa i owoce: listopad
Sezonowe warzywa i owoce: listopad
  • Właściwości – afrodyzjak, regulują przemianę materii.
  • Witaminy i minerały – witaminy B, potas, sacharoza, lecytyna.
  • Kalorie –  245 kcal/100 gram.
  • Przepisy – obecnie stosuje się je jako dodatek do dań, można też je upiec w piekarniku jako przekąskę.

Oczywiście nada możemy cieszyć się smakiem jabłek, gruszek, żurawiny, pigwy, czy orzechów włoskich, jak również cykorii, roszponki, szpinaku, dyni, warzym korzeniowych i bulwiastych.

Sezonowe warzywa i owoce: listopad – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Sezonowe warzywa i owoce: listopad

Dodaj komentarz