Po serii artykułów Sezonowe warzywa i owoce: styczeń, Sezonowe warzywa i owoce: luty marzec, Sezonowe warzywa i owoce: kwiecień, Sezonowe warzywa i owoce: maj, Sezonowe warzywa i owoce: czerwiec, Sezonowe warzywa i owoce: lipiec, Sezonowe warzywa i owoce: sierpień!, Sezonowe warzywa i owoce: wrzesień oraz październik nadszedł czas sprawdzić, jakie warzywa i owoce warto jeść w listopadzie, by w pełni nacieszyć się ich smakiem i nie płacić za to milion monet. Oraz jakie ciekawe dania można z nich przyrządzić, korzystając z naszych przepisów. Sezonowe warzywa i owoce: listopad!
Sezonowość w kuchni. Słowo powtarzane jak mantra przez lekarzy i dietetyków. Kulinarna dewiza wielu restauracji, dzięki której okresowo możemy cieszyć się m.in. menu szparagowym, kurkowym czy dyniowym. W listopadzie na polskich stołach debiutują:
Kapusta pekińska

- Właściwości – wspomaga odchudzanie, ma właściwości antybakteryjne, zmniejsza ryzyko chorób serca.
- Witaminy i minerały – błonnik, białko, witaminy A, C, K, wapń, potas, żelazo.
- Kalorie – 13 kcal/100 gram.
- Przepisy – idealna do wszelskiego rodzaju sałatek i surówek.
Topinambur

- Właściwości – oczyszcza organizm, wspomaga odchudzanie, obniża cholesterol.
- Witaminy i minerały – witaminy K, E, C, B, A, kwas foliowy, żelazo, magnez, potas .
- Kalorie – 73 kcal/100 gram.
- Przepisy – przyrządzicie z niego zupę krem, możecie też upiec z niego chipsy w piekarniku.
Brokuły

- Właściwości – uelastyczniają stawy, chronią przed anemią, poprawiają wzrok .
- Witaminy i minerały – witaminy A, C, K, kwas foliowy, potas, fosfor.
- Kalorie – 35 kcal/100 gram.
- Przepisy – pieczone warzywa z domowymi sosami, fit krem z brokuła, letnia zupa z brokuła.
Kalafior

- Właściwości – działa przeciwnowotworowo.
- Witaminy i minerały – witaminy C, A, K, potas, wapń, fosfor, magnez, sód.
- Kalorie – 23 kcal/100 gram.
- Przepisy – fit pizza z kalafiora, fit curry z kalafiora, fit krem z kalafiora, kotlety z kalafiora, letnia zupa warzywna, warzywne curry.
Rokitnik

- Właściwości – pomaga w walce z przeziębieniem.
- Witaminy i minerały – witaminy K, P, A, C, E, B, potas, wapń, żelazo, aminokwasy, kwasy tłuszczowe.
- Kalorie – 74 kcal/100 gram.
- Przepisy – robi się z niego przetwory, w tym konfitury które idealnie smakuą z mięsem lub jako dodatek do herbaty.
Dzika róża

- Właściwości – pomaga w walce z przeziębieniem, wspomaga pracę wątroby, oczyszcza układ moczowy.
- Witaminy i minerały – witaminy A,B, K, kwas foliowy i kwasy tłuszczowe.
- Kalorie – 26 kcal/100 gram.
- Przepisy – podobnie jak z rokitnikiem, robi się z niej przetwory, w tym dżemy, konfitury i syropy.
Kasztany jadalne

- Właściwości – afrodyzjak, regulują przemianę materii.
- Witaminy i minerały – witaminy B, potas, sacharoza, lecytyna.
- Kalorie – 245 kcal/100 gram.
- Przepisy – obecnie stosuje się je jako dodatek do dań, można też je upiec w piekarniku jako przekąskę.
Oczywiście nada możemy cieszyć się smakiem jabłek, gruszek, żurawiny, pigwy, czy orzechów włoskich, jak również cykorii, roszponki, szpinaku, dyni, warzym korzeniowych i bulwiastych.
Sezonowe warzywa i owoce: listopad – źródła: salaterka.pl, naturyfanki.pl, dziecisawazne.pl.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Sezonowe warzywa i owoce: listopad