Styryjska zupa dyniowa z Grazu

Styryjska zupa dyniowa z Grazu

O austriackim Grazie i o tym co warto w nim zobaczyć, oraz gdzie i jakich dań spróbować pisaliśmy tu: klik. Dziś wracając wspomnieniami do naszego urlopu i podróży do Chorwacji, postanowiliśmy przyrządzić klasyk nad klasyyki: styryjska zupa dyniowa z Grazu.

Przygotowanie zupy

Dynię obierzcie, usuńcie pestki, pokrójcie w kostkę. Cebulę poszatkujcie w kostkę.

Do garnka włóżcie 40 gram masła, następnie dodajcie cebulę i przesmażcie. Gdy cebula się zeszkli, dodajcie dynię, przemieszajcie i smażcie 5 minut.

Dodajcie przyprawy (paprykę, kumin, sól, pieprz, liść laurowy), zmiażdżone ząbki czosnku, wymieszajcie, wlejcie wodę (lub bulion), gotujcie aż dynia zmięknie.

Wyjmijcie liść laurowy, zmiksujcie zupę na gładki krem.

Dodajcie 125 ml śmietany 12%, wymieszajcie i zagotujcie.

Przygotowanie dodatków do zupy

20 gram masła roztopcie na patelni, dodajcie pestki dyni, odrobinę soli i uprażcie ziarna. Śmietanę 30% ubijcie na sztywno.

Podanie zupy – styryjska zupa dyniowa z Grazu

Krem z dynii przelejcie na talerz, na środku zróbcie kleks z ubitej śmietany, posypcie go prażonymi pestkami dyni, a wokół rozlejcie łyżkę oleju z pestek dyni. Smacznego!

Lista zakupów – styryjska zupa dyniowa z Grazu

  • pół kilograma miąższu z dyni (my użyliśmy dyni piżmowej)
  • pół cebuli
  • 60 gram masła
  • 600 ml wody (lub dowolnego bulionu)
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 liść laurowy
  • płaska łyżeczka słodkiej papryki oraz kuminu
  • sól, pieprz
  • styryjski olej z pestek dyni
  • 125 ml śmiatany 12%
  • 400 ml śmietay 30%
  • 3 łyżki pestek dyni

Inne nasze przepisy na dynię

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz