Ładniejsza od dawna nosiła się z zamiarem zrobienia Tarta Tatin, i dziś właśnie nadszedł ten dzień, kiedy od zamiaru przeszła do czynu.
Przygotowanie ciasta na tartę
Do miski wsypcie 150 gram mąki pszennej tortowej, dodajcie 75 gram masła (z lodówki i startego na tarce, na dużych oczkach), oraz 23 gramy cukru trzcinowego, 1 jajko i szczyptę soli. Widelcem zagniećcie ciasto. Ono nie będzie spójne, będzie się kruszyć, ale nie przejmujcie się tym. Po wyrobieniu przełóżcie/przesypcie je na folię spożywczą i zawińcie je formując kulę. Ciasto wstawcie do lodówki na 30 minut.
Przygotowanie jabłek
750 gram jabłek (Golden Delicjusz) umyjcie, obierzcie, wydrążcie gniazda nasienne, pokrójcie w ćwiartki i skropcie sokiem z cytryny (żeby jabłka nie ściemniały).
Na patelnię (najlepiej z jasnym dnem, nie teflonową) wlejcie 40 ml wody, dodajcie 75 gram cukru trzcinowego i mieszajcie aż się rozpuści, po czym odczekajcie aż cukier się skarmelizuje (lepiej widać to na patelni z jasnym dnem). Następnie dodajcie 30 gram masła, a jak się roztopi, dodajcie jabłka. Całość smażcie 20 minut do odparowania soku z owoców.
Formę do pieczenia/naczynie żaroodporne wysmarujcie masłem, przesypcie do niej usmażone, skarmelizowane jabłka.
Wyciągnijcie ciasto z lodówki i rozwałkujcie je w folii w którą było zawinięte na okrągły placek (dzięki temu nie będzie sę kruszyć). Plackiem przykryjcie jabłka, a brzegi ciasta zawińcie pod jabłka.
Pieczenie
Pieczcie Tartę Tatin przez 30 minut, w 200 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.
Tartę podaje się do góry nogami! A więc zaraz po upieczeniu wyciągnijcie ją z piekarnika i nożem odsuńcie boki tarty od ścianek foremki. Następnie przyryjcie naczynie z tartą pokrywką, talerzem lub po prostu czymś, na czym chcecie ją podać, po czym całość odwróćcie do góry nogami. Jeżeli jakieś jabłka przykleiły się do dna fomy, drewnianą łyżką lekko postukajcie w nią, aż jabłka opadną ta tartę. Usuńcie forę i gotowe!
Lista zakupów – Tarta Tatin
150 gram mąki pszennej tortowej
75 gram masła (z lodówki)
23 gram cukru trzcinowego
1 jajko
szczypta soli
750 gram jabłek (Golden Delicjusz)
40ml wody
75 gram cukru trzcinowego
30 gram masła
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.