Ładniejsza zakochała się w kuchni Toskani i nic na to nie poradzi, dlatego dziś przepis na fantastyczne toskańskie pulpeciki. W gęstym, kremowym sosie z pomidorów, w sam raz na obiad lub kolację.
Przygotowanie pulpecików
W misce porządnie zmieszajcie dłońmi mieloną wołowinę, całe jajka, starty na tarce parmezan, bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki, otartą skórkę ze spażonej uprzednio cytryny, gałkę muszkatołową, pieprz i sól.
Z powstałej masy uformujcie 8 pulpecików, po czym delikatnie obtoczcie w odrobinie mąki pszennej. Nadmiar strzepnijcie.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, przełóżcie na nią pulpeciki i obsmażcie je dokładnie z każdej strony.
Następnie dodajcie obrane ze skórki i grubo pokrojone pomidory, sól i pieprz do smaku, po czym przykryjcie patelnię i duście całość przez 20 minut, od czasu do czasu mieszając.
Lista zakupów – Toskańskie pulpeciki
- 400 gram mielonej wołowiny
- 2 jajka
- pół pęczka natki
- 2 łyżki parmezanu
- pół cytryny
- 2 łyżki bułki tartej
- szczypta mielonej gałki muszkatołowej
- 400 gram pomidorów
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
- mąka
Pulpeciki możecie podać solo albo ze świeżym chrupiącym chlebem czy bagietką. Dobrze będzie pasować też ugotowany makaron, albo sałatka z roszponki i pomidorków koktajlowych skropionych oliwą z oliwek. Sprawdzi się też kremowe puree z ziemniaków i surówka.
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie