Waniliowy fit sernik peanut butter

Waniliowy fit sernik peanut butter

Ładniejsza poskarżyła się Silniejszemu, że chodzi za nią coś słodkiego, Silniejszy odpowiedział żeby była twarda. Niestety, po godzinie „coś” pokonało miękką jak plastelinka silną wolę i Ładniejsza podreptała do pobliskiego kerfa. Tam przeżyła szok czytając etykiety znanych z reklam słodyczy i uznała, że ni chu chu. Wróciła do domu i upiekła ten oto pyszny, o prostym składzie, domowy waniliowy fit sernik peanut butter.

Przygotowanie sernika

Do miski przełóżcie twaróg i peanut butter, całość porządnie wymieszajcie, najlepiej mikserem.

Następnie dodajcie całe opakowanie budyniu waniliowego, stewię, ponownie wszystko wymieszajcie.

Na koniec odajcie jajka, wymieszajcie do połączenia się składników.

Foremkę wyłóżcie papierem do pieczenia, przelejcie do niej masę i wygładźcie powierzchnię.

Sernik pieczcie przez 50 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po upieczeniu zostawcie ciasto w piekarniku przez 10 minut, po czym uchylcie drzwiczki piekarnika i trzymajcie w nim sernik jeszcze przez około 20 minut – to powinno zapobiec opadnięciu ciasta.

Lista zakupów – Waniliowy fit sernik peanut butter

  • 1kg twarogu z wiaderka na sernik
  • 1 opakowanie waniliowego budyniu w wersji bez cukru (2 040 kcal)
  • 100gr peanut butter (603 kcal)
  • 2 łyżki stewi (0 kcal)
  • 4 jajka (144 kcal)

Rada: do masy możecie dodać suszone owoce, rodzynki, płatki migdałowe. Możecie też udekorować sernik polewą lub cukrem pudrem. My zrezygnowaliśmy z dodatków, chcąc nasz sernik maksymalnie odchudzić.

Całość po upieczeniu waży 1,1kg i ma 2 857 kcal. Z podanych proporcji otrzymacie 10 porcji sernika, każa po 286 kcal. Możecie jeszcze bardziej obniżyć jego kaloryczność dodając mniej masła orzechowego (np 2 łyżki zamiast 100 gram). Sernik nie jest bardzo słodki w smaku, możecie więc śmiało dodać więcej stewii.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz