Wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami

Wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami

Szybkie w przygotowaniu, bardzo smaczne i aromatyczne, wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami.

Przygotowanie dania

Suszone śliwki pokrójcie w kosteczkę.

Mięso wołowe przełóżcie do miski.

Dodajcie sól, powidła śliwkowe i cynamon.

Wyróbcie wszystko na gładką masę, najlepiej dłońmi.

Masę podzielcie na 30 części.

Z każdej z nich uformujcie kulkę, następnie spłaszczcie.

Na środku każdego placuszka ułóżcie po posiekanej połówce suszonej śliwki, zawińcie boki do środka i z powrotem uformujcie kulkę.

Blachę lub kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem i ułóżcie na niej pulpeciki, zachowując odstęp.

Pieczcie je przez 20 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – wołowe pulpeciki z suszonymi śliwkami

  • 600 gram mielonej wołowiny
  • 10 suszonych śliwek
  • płaska łyżeczka cynamonu
  • szczypta soli
  • 2 łyżki powideł śliwkowych

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz