Dziś na deser zapiekane mini serniczki, z kokosem i miodem, bez jajek, bardzo fit. W sam raz na drugie śniadanie lub podwieczorek, idealne z filiżanką czarnej kawy.
Przygotowanie masy serowej
W misce widelcem porządnie rozdrobnijcie chudy twaróg.
Następnie dodajcie miód, skrobię ziemniaczaną, wiórki kokosowe i mleczko kokosowe. Całość dokładnie wymieszajcie i przełóżcie do małych foremek.
Zapiekane mini serniczki pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach, z termoogiebiem, bez przykrycia. Po tym czasie wyłączcie piekarnik, ale nie wyciągajcie jeszcze serniczków, żeby nie opadły.
Serniczki możecie podać udekorowane świeżymi owocami – malinami, borówkami albo listkami mięty, startą skórką z cytryny i cukrem pudrem. Z kolei owoce takie jak truskawki, brzoskwinie lub ananasa możecie dodać bezpośrednio do masy serowej a na wierzch możecie przygotować kruszonkę i wszystko razem zapiec.
Lista zakupów – zapiekane mini serniczki
- 250 gram chudego twarogu (230 kcal)
- 50 gram miodu czyli dwie łyżki (162 kcal)
- 50 gram skrobi ziemniaczanej czyli dwie łyżki (172 kcal)
- 12 gram wiórek kokosowych czyli dwie łyżki (72 kcal)
- 50 gram mleczka kokosowego czyli 5 łyżek (100 kcal)
Info: całość ma 736 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 4 mini serniczki, każdy po 184 kcal.