Idealny dodatek do pieczonych mięs ale równie dobrze smakuje jako samodzielne danie. Kuchnia toskańska – ziemniaki zapiekane z grzybami.
Przygotowanie dania
Grzyby dokładnie oczyśćcie, umyjcie i pokrójcie na plasterki. Osobno kapelusze, osobno nóżki.
Na patelni rozgrzejcie oliwę z oliwek, dodajcie drobno posiekane czosnek oraz natkę pietruszki, wymieszajcie i smażcie przez 2 minuty.
Następnie dodajcie pokrojone grzyby, goździki, sól i pieprz, wymieszajcie i smażcie całość przez 10 minut. Po czym podzielcie grzybową masę na dwie porcje.
W tym samym czasie obierzcie ziemniaki, umyjcie i pokrójcie na 2-3mm plasterki. Je z kolei podzielcie na trzy porcje.
Formę do pieczenia wysmarujcie oliwą z oliwek i wyłóżcie dno pierwszą porcją pokrojonych w plastry ziemniaków.
Następnie rozłóżcie na nich pierwszą porcję grzybów z patelni i przykryjcie drugą porcją ziemniaków. Na wierzch ułóżcie ostatnią porcję grzybów, przykryjcie trzecią porcją ziemniaków.
Całość doprawcie solą i pieprzem, zalejcie białym wytrawnym winem, skropcie dodatkową porcją oliwy z oliwek i pieczcie w piekarniku przez 40 minut bez przykrycia, w 200 stopniach, z termoobiegiem. Jeżeli ziemniaki zaczną się zbyt szybko rumienić, zmniejszcie temperaturę do 180 stopni.
Lista zakupów – Ziemniaki zapiekane z grzybami
- 300 gram świeżych grzybów
- 500 gram ziemniaków
- pół pęczka natki
- 2 ząbki czosnku
- 2 goździki
- 120ml białego wytrawnego wina
- sól, pieprz
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.