Ta zupa, zupa curry, z założenia miała być daniem vege, ale dodaliśmy do niej nasze zamrożone kostki rosołowe z kości. Możecie z nich zrezygnować i użyć wody lub bulionu warzywnego.
Przygotowanie
W garnku usmażcie na oliwie jedną cebulę pokrojoną w kostkę. Dodajcie starty na tarce ząbek czosnku i przesmażcie. Następnie wsypcie po płaskiej łyżeczce curry, kurkumy, kuminu oraz imbiru. Smażcie minutę dwie, aż poczujecie zapach przypraw. Dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki, wymieszajcie by przyprawy dobrze oblepiły warzywa i smażcie chwilę. Następnie wlejcie litr bulionu – od was zależy czy będzie to bulion warzywny czy mięsny. Możecie też użyć zwykłej wody. My tak zrobiliśmy ale dodaliśmy do niej trzy kosti zamrożonego wywaru z kości wołowych. Całość wymieszajcie, doprawcie solą i pieprzem, i gotujcie aż ziemniaki zmiękną. Następnie dodajcie puszkę pomidorów pokrojonych w kostkę i gotujcie jakieś 5 minut. A na koniec wrzućcie 100 gram szpinaku baby i gotujcie zupę jeszcze 2 minuty.
Zupa curry – podanie
Tak przygotowana zupa jest gotowa do spożycia, możecie jeszcze podrasować ją np. mleczkiem kokosowym lub śmietaną. Jeśli chodzi o warzywa, to do ziemniaków możecie dodać np. cukinię, pieczarki albo paprykę. A same ziemniaki zastąpić np. batatami.
Lista zakupów
400 gram ziemniaków
puszka pomidorów
100 gram szpinaku
1 cebula
ząbek czosnku
przyprawy: curry, kurkuma, kumin, imbir, sól, pieprz
oliwa
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.