Pikantny makaron z papryką i krewetkami

Pikantny makaron z papryką i krewetkami

Wróciliśmy z urlopu, czas więc coś pogotować z przywiezionych produktów. I tak powstał nasz dzisiejszy pikantny makaron z papryką i krewetkami.

Przygotowanie makaronu

Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego.

Dodajcie trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosku, wymieszajcie i smażcie minutę. Następnie dodajcie 1/4 płaskiej łyżeczki płatków chilli, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.

Teraz na patelnię przełóżcie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, posólcie, wymieszjacie, smażcie 2 minuty.

Następnie dodajcie kewetki, całość wymieszajcie, dodajcie pieprz i smażcie 5-7 minut.

Na koniec dodajcie ugotowany makaron. Smacznego!

I tu mała dygresja: nasz makaron przywieźliśmy z Triestu (o tym i innych odwiedzonych w czasie urlopu miejscach wkrótce). Kupiliśmy go tamtejszych delikatesach, jednych z najlepiej zaopatrzonych jakie w życiu odwiedziliśmy, mianowicie Eataly (o tym też wkrótce). Jednak po ugotowaniu nasz włoski makaron okazał się turbo pikantny – Ładniejsza czytając instrukcję gotowania podaną na opakowaniu niechcący kciukiem zasłoniła sobie napis PEPERONCINO, z kolei na niespotykany wcześniej w innych makaronach czerwony kolor po prostu nie zwróciła uwagi. Niepotrzebnie więc wcześniej dodaliśmy do krewetek płatki chili. Na szczęście przywieziona z Chorwacji cudownie słodka i soczysta, świeża papryka pomogła choć odrobinę zniwelować płomień na podniebieniu.

Ale jeżeli używacie zwykłego makaronu bez piekących dodatków, to podane proporcje będą w sam raz.

Lista zakupów – Pikantny makaron z papryką i krewetkami

  • łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
  • 3 ząbki czosnku (12 kcal)
  • 1/4 płaskiej łyżeczki płatków chili
  • 1 papryka czerwona (74 kcal)
  • 200 gram krewetek (200 kcal)
  • 100 gram makaronu (360)
  • sól, pieprz
    Info: całość ma 734 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 3 porcje, każda po 245 kcal.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz