Wróciliśmy z urlopu, czas więc coś pogotować z przywiezionych produktów. I tak powstał nasz dzisiejszy pikantny makaron z papryką i krewetkami.
Przygotowanie makaronu
Na patelni rozgrzejcie łyżkę oleju rzepakowego.
Dodajcie trzy przeciśnięte przez praskę ząbki czosku, wymieszajcie i smażcie minutę. Następnie dodajcie 1/4 płaskiej łyżeczki płatków chilli, wymieszajcie i smażcie kolejną minutę.
Teraz na patelnię przełóżcie pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, posólcie, wymieszjacie, smażcie 2 minuty.
Następnie dodajcie kewetki, całość wymieszajcie, dodajcie pieprz i smażcie 5-7 minut.
Na koniec dodajcie ugotowany makaron. Smacznego!
I tu mała dygresja: nasz makaron przywieźliśmy z Triestu (o tym i innych odwiedzonych w czasie urlopu miejscach wkrótce). Kupiliśmy go tamtejszych delikatesach, jednych z najlepiej zaopatrzonych jakie w życiu odwiedziliśmy, mianowicie Eataly (o tym też wkrótce). Jednak po ugotowaniu nasz włoski makaron okazał się turbo pikantny – Ładniejsza czytając instrukcję gotowania podaną na opakowaniu niechcący kciukiem zasłoniła sobie napis PEPERONCINO, z kolei na niespotykany wcześniej w innych makaronach czerwony kolor po prostu nie zwróciła uwagi. Niepotrzebnie więc wcześniej dodaliśmy do krewetek płatki chili. Na szczęście przywieziona z Chorwacji cudownie słodka i soczysta, świeża papryka pomogła choć odrobinę zniwelować płomień na podniebieniu.
Ale jeżeli używacie zwykłego makaronu bez piekących dodatków, to podane proporcje będą w sam raz.
Lista zakupów – Pikantny makaron z papryką i krewetkami
- łyżka oleju rzepakowego (88 kcal)
- 3 ząbki czosnku (12 kcal)
- 1/4 płaskiej łyżeczki płatków chili
- 1 papryka czerwona (74 kcal)
- 200 gram krewetek (200 kcal)
- 100 gram makaronu (360)
- sól, pieprz
Info: całość ma 734 kcal, z otrzymanych proporcji otrzymacie 3 porcje, każda po 245 kcal.