Za oknem jesień, trzeba więc dopomóc hormonom szczęścia i upiec coś słodkiego. Z tej właśnie przyczyny powstało nasze dzisiejsze kokosowe brownie z polewą. Szybkie w przygotowaniu, i bardzo smaczne. W sam raz na chandrę i inne jesienne dolegliwości.
Przygotowanie ciasta
Banany obierzcie i zblendujcie z miodem.
Jajka ubijcie w osobnym naczyniu.
W misce zmieszajcie zblendowane banany z miodem, jogurtem, wiórkami kokosowymi, kakao, proszkiem do pieczenia i ubitymi jajkami. Powstała masa będzie rzadka, ale taka ma być.
Masę przelejcie do formy i pieczcie kokosowe brownie 30 min, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po wystygnięciu polejcie je czekoladową polewą (czekoladę rozpuście w gorącym mleku, stale mieszając by się nie przypaliła).
Lista zakupów – kokosowe brownie z polewą
- 2 jajka (150 kcal)
- 6 kostek gorzkiej czekolady (200 kcal)
- 50 ml mleka (20 kcal)
- 2 przejrzałe banany (230 kcal)
- po 1 łyżce miodu, gorzkiego kakao i jogurtu naturalnego (120 kcal)
- 80 gram wiórków kokosowych (470 kcal)
- 10 gram proszku do pieczenia
Info: całość ma około 1 1 90 kcal. Z podanych proporcji wychodzi od 6 do 8 porcji, każda po 198-148 kcal. Jeżeli zrezygnujecie z polewy, wówczas brownie ma 970 kcal (6 porcji każda po 162 kcal, 8 porcji każda po 122 kcal).
Rada: do masy możecie dodać pomarańczowy ekstrakt, lub cukier wanilinowy z dodatkiem skórki z pomarańczy. Albo odrobinę startego imbiru i skórki z cytryny.
Inne nasze przepisy na brownie i ciasta czekoladowe:
- fit brownie z domową śliwką w czekoladzie
- brownie z chałwą
- brownie inne niż wszystkie
- cake pops
- ciasto czekoladowe z cukinią
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.