Serowo-czosnkowy monkey bread

Serowo-czosnkowy monkey bread

Pyszny, serowo-czosnkowy monkey bread, z pietruszką, bułeczkami nadziewanymi ciągnącym się żółtym serem. W sam raz na kolację, idealny do dzielenia się.

Przygotowanie chlebka

Do miski wsypcie mąkę pszenną, sól, cukier trzcinowy oraz suche drożdże.

Dodajcie oliwę z oliwek, wodę i przy pomocy haków (lub ręcznie) wyróbcie ciasto na jednolitą masę. U nas trwało to 15 minut. Ciasto będzie zwarte, nie powinno lepić się do rąk. Przykryjcie je i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.

W misce zmieszajcie suszone oregano, wyciśnięte ząbki czosnku, 20 gram startego sera żółtego, roztopione masło, sól i pieprz.

Okragłe naczynie żaroodporne wyłóżcie papierem do pieczenia, a w jego środku ustawcie kokilkę, dnem do góry. A jeżeli macie, to możecie po prostu użyć foremki do babki.

Wyrośnięte ciasto podzielcie na pół, każdą połówkę znowu na pół, a tę też na pół – dzielcie tak długo, aż otrzymacie 16 części ciasta.

Z otrzymanych fragmentów ciasta uformujcie placki. Do każdego placka, na jego na środku nałóżcie odrobinę startego żółtego sera, dobrze sklejcie boki i rolując uformujcie kulki.

Kulki obtoczcie w mieszance sera, oregano, czosnku, masła.

Kuleczki ciasta układajcie w foremce w dwóch rzędach – na dole, z zachowaniem małego odstępu między nimi, i na górze, układając je w miejsce odstępów dolnej parti.

Monkey bread pieczcie przez 40 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Lista zakupów – serowo-czosnkowy monkey bread

  • 250 gram mąki pszennej tortowej
  • 4 gramy suchych drożdży
  • dwie łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka cukru trzcinowego
  • łyżka soli
  • 150 ml ciepłej wody
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka suszonego oregano
  • pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki roztopionego masła
  • 100 gram tartego żółtego sera
  • pieprz

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz