Biryani to indyjskie danie jednogarnkowe, złożone z gotowanego ryżu basmanti, przekładanego zamarynowanym wcześniej w przyprawach i jogurcie a następnie usmażonym kurczakiem, pieczone w szczelnym naczyniu. Z kolei Parda Biryani dodatkowo zapieczone jest w płacie drożdżowego ciasta. Kuchnia indyjska: Parda Biryani.
Wszystkie czynności opisane poniżej robi się w tzw. międzyczasie. Zacznijcie od namoczenia ryżu, gdy będzie się moczył zagniećcie ciasto i pozostawcie do wyrośnięcia, a gdy to będzie wyrastało przygotujcie kurczaka.
Przygotowanie ryżu
Ryż basmanti przesypcie na sitko i przepłuczcie zimną wodą, aż ta z mętnej zrobi się przeźroczysta.
Wypłukany ryż przełóżcie do miski, zalejcie 200ml zimnej wody i odstawcie na 2 godziny do namoczenia.
Po tym czasie do garnka wlejcie nową porcję zimenj wody (1 litr), dodajcie przyprawę garam masala, płaską łyżkę soli, olej rzepakowy i ocet jabłkowy oraz odcedzony ryż. Gdy woda się zagotuje, odcedźcie ryż o odstawcie go na bok.
Przygotowanie ciasta drożdżowego
Gdy ryż będzie się moczył przejdźcie do robienia ciasta.
Do miski wsypcie mąkę pszenną tortową, dodajcie sól, drożdże instatnt, cukier trzcinowy, łyżkę oleju rzepakowego oraz ciepłą wodę.
Przy użyciu haków wyróbcie gładkie ciasto, u nas trwało to jakieś 10 minut, po czym przykryjcie ściereczką i odstawcie w ciepłe miejsce na 2 godziny.
Po tym czasie skropcie je łyżką oleju rzepakowego, po czym przełóżcie na papier do pieczenia i rozwałkujcie na cieńki placek (jeżli będzie się za bardzo lepić, dodajcie ciut wiecej oleju przy wałkowaniu). Placek powinien być większy niż naczynie w którym będziecie piec Parda Biryani, ponieważ z jego boków będziecie potem sklejać kopułkę.
Przygotowanie kurczaka
Gdy ciasto będzie wyrastało zajmijcie się kurczakiem.
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pkrójcie w kostkę.
W misce zmieszajcie jogurt grecki, wyciśniety praską czosnek, starty imbir oraz przyprawy, czyli kurkumę, gałkę muszkatołową, suszona kolendrę, kumin, pieprz cayenne, słodką paprykę, ziarenka kardamonu, sól.
Dodajcie pokrojone suszone śliwki oraz kurczaka, wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie do lodówki na 1,5 godziny.
Na patelni, na łyżce oleju usmażcie cebulę, pokrojoną w cieńkie półplasterki. Ma się porządnie zesmażyć i zbrązowieć, po czym odsączcie ją z tłuszczu i odstawcie na bok.
Gdy kurczak się zamarynuje, wlejcie na patelnię dwie łyżki oleju rzepakowego, przełóżcie na nią kurczaka i smażcie pod przykryciem 15 minut, od czasu do czasu mieszając. Odstawcie do przestygnięcia.
Pieczenie
Na dno naczynia żaroopornego przełóżcie rozwałkowane ciasto (razem z papierem na którym było wałkowane), tak by brzegi ciasta wystawały na zewnątrz naczynia.
Na spół nałóżcie pół porcji ryżu, pół porcji usmażonej cebuli i skropcie sokiem z cytryny, następnie dodajcie pół porcji kurczaka. Na to ponownie ryż, cebulę, sok z cytryny i mięso.
W zależności od wielkości naczynia, tych warstw może być więcej.
Na koniec na górze zawińcie do środka i posklejajcie wystając boki ciasta, tak by wszystko było szczelnie przykryte. Jeżeli ciasta jest za dużo, możecie oderwać fragment i tak jak, my zrobić z niego kuleczki którymi ozdobicie wierzch Parda Biryani.
Pieczcie Parda Biryani przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia. Po upieczeniu wyjmijcie je z piekarnika i pokrójcie w trójkątne porcje (jak tort). Smacznego!
Lista zakupów – kuchnia indyjska: Parda Biryani
Ryż
- 200 gram surowego ryżu basmanti
- łyżeczka przyprawy Garam Masala
- płaska łyżka soli
- po łyżeczce oleju rzepakowego i octu jabłkowego
- woda
Ciasto
- 400 gram mąki pszennej tortowej
- pół łyżeczki soli
- 7 gram suchych drożdży
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- łyżeczka cukru trzcinowego
- 100 ml ciepłej wody
Mięso
- 400 gram filetów z kurczaka
- 120ml jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 2 cm kawałek imbiru
- po pół łyżeczki kurkumy, gałki muszkatołowej
- po łyżeczce suszonej kolendry, kuminu, pieprzu cayenne, słodkiej czerwonej papryki
- ziarenka zielonego kardamonu (wyłuskane z 6 ziaren)
- 6 suszonych śliwek
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- sól
- sok z połówki cytryny
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie.
Kuchnia indyjska: Parda Biryani