Japońska sałatka ziemniaczana

Japońska sałatka ziemniaczana

Dziś na kolację japońska sałatka ziemniaczana, z marchewką, smażoną cebulką, majonezem kewpie i octem ryżowym. Jest to dość popularne danie w Japonii, co może dziwić, podaje się je np. jako przekąskę do alkoholu, dodaje do pudełek bento a nawet sprzedaje w supermarketach.

Przygotowanie sałatki

Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dużą kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i gotujcie 15 minut aż będą miękkie. Następnie odcedźcie ale nie wylewajcie wody, ziemniaki wystudźcie.

Marchewkę i cebulę obierzcie, przekrójcie wzdłuż na pół i pokrójcie w cieńkie półplasterki, najcieniej jak się da.

Marchewkę gotujcie 5 minut w wodzie po ziemniakach, odcedźcie ale zachowajcie 60ml wody z gotowania, marchewkę i wodę wystudźcie.

Na patelni roztopcie masło, dodajcie cebulę i smażcie 10 minut, cebulę wystudźcie.

Do miski przełóżcie pół porcji ziemniaków i rozgniećcie je widelce, dzięki temu sałatka będzie bardziej puszysta.

Następnie dodajcie resztę ziemniaków, wodę z ich gotowania, majonez, sól, cukier, ocet ryżowy. Dobrze wszystko wymieszajcie.

Dodajcie marchewkę i cebulę, wymieszajcie i gotowe.

Przepis ten możecie potraktować jako bazę, a swoje sałatki możecie urozmaicić np. gotowanym jajkiem, korniszonami, tuńczykiem czy smażonymi kawałkami kurczaka. Możecie też dodać drobno posiekaną papryczkę chili by podbić jej pikantność, natkę, czy zwykły czarny pieprz. Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu: cała prawda o kuchni japońskiej.

Lista zakupów – Japońska sałatka ziemniaczana

  • pół kilograma ziemniaków
  • jedna marchewka
  • jedna cebula
  • łyżka masła
  • 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • płaska łyżka cukru trzcinowego
  • łyżeczka octu ryżowego
  • 1/4 szklanki majonezu kewpie

Źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz