Dziś na kolację japońska sałatka ziemniaczana, z marchewką, smażoną cebulką, majonezem kewpie i octem ryżowym. Jest to dość popularne danie w Japonii, co może dziwić, podaje się je np. jako przekąskę do alkoholu, dodaje do pudełek bento a nawet sprzedaje w supermarketach.
Przygotowanie sałatki
Ziemniaki obierzcie, pokrójcie w dużą kostkę, zalejcie zimną wodą, posólcie i gotujcie 15 minut aż będą miękkie. Następnie odcedźcie ale nie wylewajcie wody, ziemniaki wystudźcie.
Marchewkę i cebulę obierzcie, przekrójcie wzdłuż na pół i pokrójcie w cieńkie półplasterki, najcieniej jak się da.
Marchewkę gotujcie 5 minut w wodzie po ziemniakach, odcedźcie ale zachowajcie 60ml wody z gotowania, marchewkę i wodę wystudźcie.
Na patelni roztopcie masło, dodajcie cebulę i smażcie 10 minut, cebulę wystudźcie.
Do miski przełóżcie pół porcji ziemniaków i rozgniećcie je widelce, dzięki temu sałatka będzie bardziej puszysta.
Następnie dodajcie resztę ziemniaków, wodę z ich gotowania, majonez, sól, cukier, ocet ryżowy. Dobrze wszystko wymieszajcie.
Dodajcie marchewkę i cebulę, wymieszajcie i gotowe.
Przepis ten możecie potraktować jako bazę, a swoje sałatki możecie urozmaicić np. gotowanym jajkiem, korniszonami, tuńczykiem czy smażonymi kawałkami kurczaka. Możecie też dodać drobno posiekaną papryczkę chili by podbić jej pikantność, natkę, czy zwykły czarny pieprz. Więcej o kuchni japońskiej przeczytacie tu: cała prawda o kuchni japońskiej.
Lista zakupów – Japońska sałatka ziemniaczana
- pół kilograma ziemniaków
- jedna marchewka
- jedna cebula
- łyżka masła
- 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- płaska łyżka cukru trzcinowego
- łyżeczka octu ryżowego
- 1/4 szklanki majonezu kewpie
Źródła: „Gaijin gotuje” I.Orkin
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.