Mace braj czyli pyszny omlet z macy, jajek i mleka. Ładniejsza lubi go przyrządzać na słodko, szczególnie w weekendy, a zwłaszcza w leniwe niedzielne poranki. Na ogół jemy go na słodko, z dodatkiem owocowego dżemu i cukru pudru, ale możecie przyrządzić go jako wytrawne śniadanie, z kremowym serkiem, awokado i łososiem.
Przygotowanie omletu
Oryginalny mace braj przygotowuje się z moczonych w mleku kawałków macy do krórych przed smażeniem wbija się jajka. My robimy go trochę inaczej.
Do miski wlejcie mleko, dodajcie olej, jajka i całość rozbełtajcie trzepaczką.
Następnie dodajcie pokruszcie kawałki macy, ale nie za drobno, wymieszajcie i odstawcie na 5 minut.
Rozgrzejcie patelnię, a gdy będzie ciepła, przelejcie na nią zawartość miski i smażcie po 3-4 minuty z każdej strony, aż omlet się zetnie.
W wersji na słodko do podania proponujemy użyć owocowego dżemu, jogurtu skyr, cukru pudru, słodkiego syropu i świeżych owoców np. kawałki bananów, jabłek, malin, borówek czy truskawek lub owoców suszonych np. pokrojone morele i figi.
Z kolei w wersji wytrawnej idealnie sprawdzą się np. serek kremowy, łosoś, awokado, hummus.
Lista zakupów – mace braj
- 3 płaty macy razowej (lub pszennej)
- 2 jajka
- 70ml mleka
- łyżeczka oleju rzepakowego
Jeśli chcecie zjeść mace braj w Krakowie, to gorąco polecamy Hummus Amamamusi
(ul. Meiselsa 4, Kraków Kazimierz), więcej we wpisie poniżej:
Pyszny hummus i nie tylko w Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
Dzięki za ten przepis. Tak mi smakowało w Hummus Amamamusi, że zaczęłam szukac przepisu. Wyszło bardzo podobne