Mace braj

Mace braj

Mace braj czyli pyszny omlet z macy, jajek i mleka. Ładniejsza lubi go przyrządzać na słodko, szczególnie w weekendy, a zwłaszcza w leniwe niedzielne poranki. Na ogół jemy go na słodko, z dodatkiem owocowego dżemu i cukru pudru, ale możecie przyrządzić go jako wytrawne śniadanie, z kremowym serkiem, awokado i łososiem.

Przygotowanie omletu

Oryginalny mace braj przygotowuje się z moczonych w mleku kawałków macy do krórych przed smażeniem wbija się jajka. My robimy go trochę inaczej.

Do miski wlejcie mleko, dodajcie olej, jajka i całość rozbełtajcie trzepaczką.

Następnie dodajcie pokruszcie kawałki macy, ale nie za drobno, wymieszajcie i odstawcie na 5 minut.

Rozgrzejcie patelnię, a gdy będzie ciepła, przelejcie na nią zawartość miski i smażcie po 3-4 minuty z każdej strony, aż omlet się zetnie.

W wersji na słodko do podania proponujemy użyć owocowego dżemu, jogurtu skyr, cukru pudru, słodkiego syropu i świeżych owoców np. kawałki bananów, jabłek, malin, borówek czy truskawek lub owoców suszonych np. pokrojone morele i figi.

Z kolei w wersji wytrawnej idealnie sprawdzą się np. serek kremowy, łosoś, awokado, hummus.

Lista zakupów – mace braj

  • 3 płaty macy razowej (lub pszennej)
  • 2 jajka
  • 70ml mleka
  • łyżeczka oleju rzepakowego

Jeśli chcecie zjeść mace braj w Krakowie, to gorąco polecamy Hummus Amamamusi 
(ul. Meiselsa 4, Kraków Kazimierz), więcej we wpisie poniżej:

Pyszny hummus i nie tylko w Hummus Amamamusi na krakowskim Kazimierzu

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz