Mezzalians na Podgórzu

Mezzalians na Podgórzu

Mezzalians (od słowa Mezze): serwujemy potrawy kuchni syryjskiej, libańskiej oraz dania inspirowane kuchnią Bliskiego Wschodu” – tak o sobie piszą właściciele restauracji Mezzalians na Podgórzu.

W menu

Na początek mezze, do wyboru w 3,5,7 mezzowych zestawach podawanych z chlebkiem lub zamawiane pojedynczo, a wśród nich m.in. hommosy, kiszonki, falafele, labneh i wiele więcej.

Następnie zupy, dania jednogarnkowe, dania z grilla, owoce morza i ryby.

Na koniec desery, domowe lemoniady i przyjemnie słonawy dyran.

Całość dopełniają dania sezonowe, zmieniające się co miesiąc np. w czerwcowym menu królują:

  • ser labneh z pieczonym w kardamonie rabarbarem oraz świeżą miętą,
  • libańska potrawka z ziemniaka,
  • pikantne serduszka z woka,
  • mezze z bobu,
  • macerowane truskawki z różaną ricottą i kruchym ciastem.

Nasz wybór

W Mezzaliansie byliśmy dwa razy.

Za pierwszym wybraliśmy kebab dla Silniejszego i sezonowe danie dla Ładniejszej tj. cynamonowy pilaw z migdałowym jogurtem i pieczonymi warzywami – groszkiem, botwinką, marchewką, ziemniakami, porem. Na deser baklawę i aromatyczną kawę z tygielka.

Za drugim zamówiliśmy drobiowy kebab z gałką muszkatołową i marchewką dla Silniejszego i zestaw 3 mezze dla Ładniejszej: domowe kiszonki z ogórka i kalafiora, sałatkę tabbouleh z drobno siekanej pietruszki i mięty oraz młody bób z jogurtem, ogórkiem i koperkiem.

Wszystkie dania pyszne, ciekawie skomponowane i ładnie podane. Do tego przyjemny dla oka wystrój, miła obsługa i tłumy gości, warto więc wcześniej zadbać o rezerwację stolika. Polecamy!

Mezzalians
ul.Kalwaryjska 66, Kraków

Więcej o nas tu: klik, na naszym FacebookuInstagramie.

Mezzalians na Podgórzu

Dodaj komentarz