Filet z kurczaka w gruszkach

Filet z kurczaka w gruszkach

Potrzeba matką wynalazku, tak powstał przepis na filet z kurczaka w gruszkach z musztardą Dijon. Zamiast drobiu danie to możecie przyrządzić z wieprzowiny, np. schabu lub karkówki.

Przygotowanie kurczaka w gruszkach

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ponacinajcie w paski z obydwu stron.

Natrzyjcie mięso solą oraz pieprzem po czym obsmażcie je z każdej strony przez około 4 minuty, na patelni posmarowanej rzepakowym olejem. Po tym czasie przełóżcie filety na talerz i odstawcie na bok.

Teraz na patelnię przełóżcie pokrojone w cieńkie pióra gruszki oraz cebulę, przyprawcie całość solą, pieprzem, dodajcie igiełki rozmarynu, mielony kumin oraz listki szałwii. Smażcie wszystko tak długo aż cebula się zrumieni.

W miseczce zmieszajcie bulion drobiowy z musztardą Dijon i przelejcie na patelnię, całość gotujcie mieszając przez 2-3 minuty.

Na koniec dodajcie obsmażone wcześniej filety z kurczaka, przykryjcie patelnię pokrywką i duście wszystko przez 5 minut. Danie do dobrze smakuje z ziemniakami lub szyszkami z kapusty – przepis tu: klik.

Lista zakupów – Filet z kurczaka w gruszkach

  • 4 pojedyńcze filety z kurczaka
  • 3 gruszki (nie obierajcie ich)
  • czerwona cebula
  • 200ml drobiowego bulionu
  • łyżka musztardy Dijon
  • łyżka kuminu
  • olej rzepakowy do smażenia
  • sól, pieprz
  • świeży rozmaryn i szałwia

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz