Potrzeba matką wynalazku, tak powstał przepis na filet z kurczaka w gruszkach z musztardą Dijon. Zamiast drobiu danie to możecie przyrządzić z wieprzowiny, np. schabu lub karkówki.
Przygotowanie kurczaka w gruszkach
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ponacinajcie w paski z obydwu stron.
Natrzyjcie mięso solą oraz pieprzem po czym obsmażcie je z każdej strony przez około 4 minuty, na patelni posmarowanej rzepakowym olejem. Po tym czasie przełóżcie filety na talerz i odstawcie na bok.
Teraz na patelnię przełóżcie pokrojone w cieńkie pióra gruszki oraz cebulę, przyprawcie całość solą, pieprzem, dodajcie igiełki rozmarynu, mielony kumin oraz listki szałwii. Smażcie wszystko tak długo aż cebula się zrumieni.
W miseczce zmieszajcie bulion drobiowy z musztardą Dijon i przelejcie na patelnię, całość gotujcie mieszając przez 2-3 minuty.
Na koniec dodajcie obsmażone wcześniej filety z kurczaka, przykryjcie patelnię pokrywką i duście wszystko przez 5 minut. Danie do dobrze smakuje z ziemniakami lub szyszkami z kapusty – przepis tu: klik.
Lista zakupów – Filet z kurczaka w gruszkach
- 4 pojedyńcze filety z kurczaka
- 3 gruszki (nie obierajcie ich)
- czerwona cebula
- 200ml drobiowego bulionu
- łyżka musztardy Dijon
- łyżka kuminu
- olej rzepakowy do smażenia
- sól, pieprz
- świeży rozmaryn i szałwia
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.