Przepis na ten sos pochodzi z Zanzibaru, lekko go zmodyfikowaliśmy, dodaliśmy filety i tak powstał kurczak w kremowym sosie.
Przygotowanie dania
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.
Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, mieloną paprykę i smażcie 3 minuty.
Następnie dodajcie przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Porządnie wymieszajcie i smażcie dwie minuty.
Dodajcie kurczaka, garam masalę, sól i smażcie mieszając, aż mięso nie będzie surowy w środku.
Na koniec całość skropcie sokiem z limonki, dodajcie śmietanę, wymieszajcie i gotowe.
Danie możecie podawać z ugotowanym na sypko ryżem, chlebkami naan, tortillą, makaronem albo upiec w piekarniku frytki z warzyw – ziemniaków, marchewki, batatów, cukini.
My przygotowaliśmy do tego prostą sałatkę z roszponki i soczystych, czerwonych pomidorów przywiezionych od mamy. Do tego kilka kropel oliwy i octu balsamicznego, sól, czarny pieprz i gotowe.
Lista zakupów – Kurczak w kremowym sosie
- 2 filety z kurczaka
- 2 dymki ze szczypiorem
- pół płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki (lub mniej jeżeli danie ma być mniej pikantne)
- 3 łyżki przecieru pomidorowego
- sól
- łyżka oleju rzepakowego
- ząbek czosnku
- 3cm kawałek imbiru
- łyżeczka przyprawy garam masala
- 3 łyżki śnietany
- sok z limonki
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.