Kurczak w kremowym sosie

Kurczak w kremowym sosie

Przepis na ten sos pochodzi z Zanzibaru, lekko go zmodyfikowaliśmy, dodaliśmy filety i tak powstał kurczak w kremowym sosie.

Przygotowanie dania

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i pokrójcie w kostkę.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie posiekaną dymkę wraz ze szczypiorem, mieloną paprykę i smażcie 3 minuty.

Następnie dodajcie przecier pomidorowy, przeciśnięty przez praskę czosnek i starty imbir. Porządnie wymieszajcie i smażcie dwie minuty.

Dodajcie kurczaka, garam masalę, sól i smażcie mieszając, aż mięso nie będzie surowy w środku.

Na koniec całość skropcie sokiem z limonki, dodajcie śmietanę, wymieszajcie i gotowe.

Danie możecie podawać z ugotowanym na sypko ryżem, chlebkami naan, tortillą, makaronem albo upiec w piekarniku frytki z warzyw – ziemniaków, marchewki, batatów, cukini.

My przygotowaliśmy do tego prostą sałatkę z roszponki i soczystych, czerwonych pomidorów przywiezionych od mamy. Do tego kilka kropel oliwy i octu balsamicznego, sól, czarny pieprz i gotowe.

Lista zakupów – Kurczak w kremowym sosie

  • 2 filety z kurczaka
  • 2 dymki ze szczypiorem
  • pół płaskiej łyżeczki ostrej czerwonej papryki (lub mniej jeżeli danie ma być mniej pikantne)
  • 3 łyżki przecieru pomidorowego
  • sól
  • łyżka oleju rzepakowego
  • ząbek czosnku
  • 3cm kawałek imbiru
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • 3 łyżki śnietany
  • sok z limonki

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz