Festiwal powoli dobiega końca, z tej okazji wybrałam się więc do jeszcze jednej restauracji w Krakowie: Metropolitan Restauracja – Tydzień Kuchni Polskiej.
O festiwalu
„Od 2018 roku MAKRO Polska prowadzi program Polskie Skarby Kulinarne, którego celem jest promocja bogactwa i tradycji kuchni polskiej, a także zaproszenie do odwiedzenia restauracji na Szlakach Kulinarnych regionów.
Jednym z ważnych wydarzeń w ramach programu jest Tydzień Kuchni Polskiej, tradycyjnie organizowany w okolicach święta niepodległości Polski, czyli 11 listopada”.
Tegoroczna edycja Tygodnia Kuchni Polskiej ma miejsce w dniach 11-20.11.2022.
Aby uczcić obchody odzyskania przez Polskę Niepodległości w 1918 r., restauracje przygotują 3 – daniowe biało- czerwone menu w cenie 69 zł, 99 zł lub 119 zł.
Aby wziąć udział w akcji, wystarczy wejść na stronę klik i zapoznać się z listą restauracji w danym mieście, biorących udział w festiwalu.
Następnie wybrać swoją ulubioną restaurację, zarezerować stolik i odwiedzić ją, by spróbować dań specjalnie przygotowanych na tę okazję.
Na koniec, jeżeli dania Wam posmakują, koniecznie oddajcie głos w plebiscycie Najlepsza Restauracja 2022 na stronie www.polskieskarby.pl.
Metropolitan Restauracja
Sami o sobie: „Metropolitan to restauracja, w której kluczową rolę pełni wołowina, dania azjatyckie inspirowane streetfoodem oraz klasyczne przepisy z całego świata„.
W trakcie festiwalu do wyboru macie dwa menu:
Menu A
- Przystawka – Tatar ze śledzia z cebulą czerwoną, ogórkiem, grzybami i oliwą koperkową
- Danie główne – Pierś z kaczki z pieczonymi jabłkami na kaszy pęczak, chips z pasternaka
- Deser – Sernik z białą czekoladą i sosem malinowym
Menu B
- Przystawka – Krem z pieczonych warzyw z grzankami z parmezanem
- Danie główne – Risotto z kaszy pęczak z borowikami i boczniakiem w panko
- Deser – Sernik z białą czekoladą i sosem malinowym
Wrażenia
Tatar ze śledzia jadłam pierwszy raz w życiu, tutaj podany w formie siekanego mięsa z ryby z kawałkami cebulki, ogórków i grzybów, polany aromatyczną oliwą na bazie koperku. Coś pysznego!
Następnie filet z kaczki, z pieczonymi ćwiartkami jabłek i konfiturą z żurawiny. Do tego pęczotto gotowane w warzywnym bulionie z dodatkiem białego wina i chrupiące chipsy z pasternaku.
A na deser idealnie kremowy sernik, ze świeżymi owocami i musem z malin.
Świetne dania, ładnie zaprezentowane i szczegółowo omówione. Przyjemny powitalny koktajl, miła obsługa i ciekawy wystrój sprawiają, że Metropolitan stał się jednym z moich ulubionych miejsc na kulinarnej mapie Krakowa.
Metropolitan Restauracja
Rynek Główny 30, 31-010 Kraków
[Post sponsorowany przez Makro Polska]
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.
Niepodległość świętujemy kulinarnie!