Brzmi banalnie, bazyliowy krem pomidorowy, ale takie nie jest, a to sprawą… zielonego ogórka.
Przygotowanie dania
Marchew i pietruszkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.
Czosnek obierzcie i poszatkujcie.
Przełóżcie wszystko do garnka i zalejcie drobiowym bulionem. Gotujcie pod przykryciem przez 15 minut.
Następnie dodajcie umyte i pokrojone w ósemki pomidory.
Dodajcie passatę z pomidorów, suszoną bazylię, pieprz. Przykryjcie i gotujcie kolejne 30 minut.
Gotową zupę zblendujcie na gładki krem.
Podawajcie z drobno posiekanym zielonym ogórkiem.
Lista zakupów – Bazyliowy krem pomidorowy
500ml passaty pomidorowej
500ml bulionu drobiowego
200gr pomidorów
100gr marchewki
100gr pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka suszonej bazylii
140gr zielonego ogórka
pieprz
Rada: do kremu możecie podać chrupiące grzanki z bagietki, upieczone z oliwą i ziołami, paluszki grissini lub kawałki białej mozzarelli. Możecie też posypać zupę ziarnami i pestkami np. dyni i słonecznika oraz udekorować go świeżymi listkami bazylii.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.