Bazyliowy krem pomidorowy

Bazyliowy krem pomidorowy

Brzmi banalnie, bazyliowy krem pomidorowy, ale takie nie jest, a to sprawą… zielonego ogórka.

Przygotowanie dania

Marchew i pietruszkę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w kostkę.

Czosnek obierzcie i poszatkujcie.

Przełóżcie wszystko do garnka i zalejcie drobiowym bulionem. Gotujcie pod przykryciem przez 15 minut.

Następnie dodajcie umyte i pokrojone w ósemki pomidory.

Dodajcie passatę z pomidorów, suszoną bazylię, pieprz. Przykryjcie i gotujcie kolejne 30 minut.


Gotową zupę zblendujcie na gładki krem.

Podawajcie z drobno posiekanym zielonym ogórkiem.

Lista zakupów – Bazyliowy krem pomidorowy

  • 500ml passaty pomidorowej

  • 500ml bulionu drobiowego

  • 200gr pomidorów

  • 100gr marchewki

  • 100gr pietruszka

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka suszonej bazylii

  • 140gr zielonego ogórka

  • pieprz

    Rada: do kremu możecie podać chrupiące grzanki z bagietki, upieczone z oliwą i ziołami, paluszki grissini lub kawałki białej mozzarelli. Możecie też posypać zupę ziarnami i pestkami np. dyni i słonecznika oraz udekorować go świeżymi listkami bazylii.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz