Pyszna pieczona brukselka z parmezanem i wędzoną papryką. Świetna przekąska lub przystawka na imprezę.
Przygotowanie dania
Brukselkę umyjcie, oderwijcie zewnętrzne liście i ugotujcie w osolonej wodzie. 10 minut od momentu zagotowania powinno wystarczyć.
Odcedźcie, lekko odciśnijcie i przełóżcie na blachę wyłożoną papierem do pieczenia.
Widelcem delikatnie rozgniećcie brukselki.
Skropcie je oliwą z oliwek, dobrze wymieszajcie, żeby oliwa równomiernie pokryła warzywa.
Posypcie słodką i wędzoną papryką, tartym parmezanem (lub innym serem jaki macie), wstawcie do nagrzanego piekarnik i pieczcie przez 20 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Lista zakupów Pieczona brukselka z parmezanem
450gr brukselki
- 25gr parmezanu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- łyżeczka papryki wędzonej
- łyżeczka słodkiej papryki
- sól
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.