Pyszne, duszone grzybki shiitake, idealne do mięsa, dań z ryżem i warzyw. Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Przygowanie dania
Wrzuć grzybki shiitake do dużego hermetycznego pojemnika, zalej wodą i przykryj talerzykiem nieco mniejszym od obwodu pojemnika, aby utrzymać grzyby pod powierzchnią.
Nałóż pokrywkę i wstaw catość na noc do lodówki. Rankiem wyjmij grzyby i odkrój nóżki. Nie wylewaj pozostałego w pojemniku płynu. Przecedź bulion z pojemnika przez sitko wyłożone papierowym recznikiem, aby usunąć niepotrzebne drobiny.
Wlej 4 filiżanki płynu z namoczonych grzybków na patelnię, dorzuć grzyby i dodaj sos sojowy, mirin oraz cukier.
Z arkusza papieru do pieczenia wytnij okrąg o obwodzie nieco mniejszym od rozmiaru patelni, zrób w nim kilka dziurek i przykryj zawartość patelni.
Doprowadź catość do wrzenia na średnim ogniu, a nastepnie maksymalnie zmniejsz temperaturę. Po kwadransie usuń papier i duś całość jeszcze 10 minut. Wystudź.
Lista zakupów – Duszone grzybki shiitake
- 200 g suszonych grzybó w shitake
- 8 filianek wody
- 6 lyiek sosu sojowego
- 6 lyiek mirinu
- 4 lyiki stołowe drobnego cukru
Przepis pochodzi z książki „Meshi. Kulinarny przewodnik po kulturze Japonii” – Arguile Katherine Tamiko.
Kilka słów o książce i autorce
Czym jest meshi? Meshi to termin używany na określenie ugotowanego ryżu lub po prostu posiłku. Co ciekawe, kobiety w Japoni go nie używają, tylko mężczyźni, a wywodzi się on z języka rolników.
Czego możecie spodziewać się po tej książce? Ano 400 stron pełnych anegdot z życia autorki na temat jej japońskich korzeni. Wielu ciekawych informacji na temat sztuki kulinarnej tego kraju, jej sezonowości, uwagi poświęconej detalom jak np. wzór na kimonie kelnerki czy miseczce w której podaje się ryż i które to muszą pasować i zgrywać się z aktualnym sezonem, porami roku. Do tego garść całkiem niezłych przepisów, za pomocą których autorka powraca w rodzinne strony, przywołuje wspomnienia z dzieciństwa, przywraca do życia tych, których już dawno odeszli.
Ja z tej książki wybrałam pięć przeisów do przetestowania w zaciszu własnego m-ileś-tam. W kolejnych dniach będę Was raczyć kolejnymi daniami przygotowanymi według wskazówek Arguile Katherine Tamiko. Mam nadzieję, że przypadną Wam do gustu.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.
o3lkqm
6it381