burger z falafelem i frytki z batatów

Vege burger i słodko słone frytki z curry, czyli burger z falafelem i frytki z batatów

Przez koronawirusa utkneliśmy na weekend bez grama mięsa i tak powstał burger z falafelem i frytki z batatów. Potrzeba matką wynalazku, dlatego trzeba było kombinować z tego, co silniejszy upolował w osiedlowym supermarkecie.

Burger z falafelem i frytki z batatów – falafele

Przepis na bułeczki znajdziecie tu: klik. Czas na falafele. Z podanych poniżej proporcji wyjdą cztery. 150 gram soczewicy namoczcie na noc. Następnego dnia odsączcie ją z wody, przepłuczcie i zblendujcie z połówką cebuli, ząbkiem czosnku i łyżką oleju. Następnie doprawcie łyżeczką przyprawy ras el hanout*, kuminu, solą i pieprzem. Na koniec dosypcie szczyptę sody, wymieszajcie i uformujcie cztery kotleciki. Tak powstałe falafele ułóżcie na blaszce, posmarujcie olejem i pieczcie 20 minut w 200 stopniach, z termoobiegiem.

Frytki z batatów

Aby przygotować frytki, obierzcie trzy bataty, umyjcie i pokrójcie w słupki. Posypcie tymiankiem, pieprzem i solą morską, dodajcie olej. Następnie wszystko razem wymieszajcie i upieczcie razem z falafelami.

burger z falafelem i frytki z batatów
burger z falafelem i frytki z batatów

Sosy

W jednej miseczce zmieszajcie trzy łyżki majonezu, jedną łyżkę jogurtu naturalnego, 1/4 łyżki musztardy oraz sól i curry. W drugiej połączcie ze sobą trzy łyżki majonezu z jedną łyżką keczupu, sól i czosnek niedźwiedzi.

Podanie – burger z falafelem i frytki z batatów

Bułki przeciąć i posmarować sosami. Na spodzie sos z czosnku na górze z curry. Następnie ułóżcie plasterki kiszonego ogórka, falafela, plasterek pomidora i przykryjcie bułką. Resztę sosów podajcie z frytkami.

burger z falafelem i frytki z batatów
burger z falafelem i frytki z batatów

*Ras El Hanout to marokańska mieszanka przypraw. Jeżeli nie masz jej w swojej kuchni, wystarczy że zmieszasz ze sobą sproszkowane curry, kolendrę, kumin, paprykę, koper włoski, ziele angielskie, pieprz, sól. W wersji jeszcze bardziej na skróty, po prostu dodaj do mięsa curry, kumin i pieprz. Pozostałe przyprawy już tam masz (kolendrę, paprykę i sól), a ziele i koper można pominąć.

Innym razem kotleciki zrobiliśmy ze zblendowanej czerwonej fasoli z ciecierzycą, po puszcze każdego i bez zalewy. Dodaliśmy jeszcze podsmażoną cebulkę z czosnkiem i przyprawami i potem już postępowaliśmy jak przy falafelach.

Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.

Dodaj komentarz