Słoweńskie rolowane pierogi - struklji

Słoweńskie rolowane pierogi – struklji

W związku z zaistniałą na świecie sytuacją postanowiliśmy, że na urlop pojedziemy tam, gdzie da się dojechać samochodem. I tak padło na Słowenię, ale zanim się tam wybierzemy, postanowiliśmy poeksperymentować kulinarnie z kuchnią tego kraju. I tak, dziś u nas na kolację słoweńskie rolowane pierogi – struklji

Ciasto

Do miski wsypcie 200 gram mąki pszennej, dodajcie 125 ml ciepłej wody oraz jedną łyżkę oleju. Ciasto wyróbcie hakami, około 10 minut, po czym przykryjcie je ściereczką i odstawcie na pół godziny do wyrośnięcia.

Nadzienie

W innej misce rozgniećcie 250 gram twarogu razem z jednym żółtkiem i dwoma łyżkami cukru. Dobrze wszystko wymieszajcie i odstawcie na bok.

Słoweńskie rolowane pierogi - struklji
Słoweńskie rolowane pierogi – struklji

Formowanie i gotowanie struklji

Blat obficie posypcie mąką, od serca, żeby ciasto wam się nie przykleiło podczas rozwałkowywania. Inaczej podczas zwijana rolada porwie się na kawałki i będziecie kląć. Następnie rozwałkujcie ciasto na bardzo cieńki placek, starając się nadać mu kształt prostokąta. Po czym rozsmarujcie na nim twarogowe nadzienie. Następnie całość zwińcie w roladę, a tę przełóżcie do obficie obsypanej bułką tartą gazy. Jak pominiecie bułkę, ciasto podczas gotowania wejdzie w materiał, i przy rozwijaniu będzie wam ciężko je z niego wydłubać. Gazę wypełnioną roladą zwińcie w rulon a końce mocno zwiążcie nitką. Tak przygotowaną struklji-ę włóżcie do gotującej się, posolonej wody i gotujcie pół godziny pod przykryciem.

Słoweńskie rolowane pierogi - struklji
Słoweńskie rolowane pierogi

Podanie struklji

Na patelni zesmażcie masło z bułką tartą, tak jak robicie to np. do kalafiora czy fasolki szparagowej. Słoweńskie rolowane pierogi struklji wyciągnijcie z wody, rozetnijcie gazę, i pokrójcie pierogową roladę w grube plastry. Plastry przełóżcie na talerz i posypcie usmażoną bułką tartą. Smacznego!

Słoweńskie rolowane pierogi - struklji
Słoweńskie rolowane pierogi – struklji

Lista zakupów

200 gram mąki pszennej
125 ml ciepłej wody
łyżka oleju
250 gram twarogu
(u nas chudy)
jedno żółtko
dwie łyżki cukru
(u nas trzcinowy)
bułka tarta, masło, cukier

gaza (będzie potrzebna do uformowania a następnie ugotowania rolady)

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie

Dodaj komentarz