U nas dziś na obiad zupa z kukurydzy i ziemniaków. My nasze warzywa jak zawsze zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące. Co ciekawe skrzynka jest w depozycie, oddacie ją przy kolejnym zamówieniu.
Przygotowanie – zupa z kukurydzy i ziemniaków
Przy użyciu noża odetnijcie ziarna kukurydzy od kolby i przesypcie je do garnka. Wlejcie dwie łyżki oleju, zamieszajcie i smażcie 5 minut. Następnie dodajcie dwie łyżki masła i duście pod przykryciem kolejne pięć minut. Po tym czasie wsypcie przyprawy: sól, pieprz, po płaskiej łyżce mielonego imbiru, papryki słodkiej, kuminu. Dodajcie też drobno pokrojoną papryczkę chili. Całość wymieszajacie, dodajcie pokrojone w kostkę ziemniaki, ponownie zamieszajcie, przesmażcie 2-3 minuty, po czym wlejcie litr wody. Zupę gotujcie kolejne 20 minut, aż ziemniaki zmięknną, po czym przestudźcie ją i zblendujcie. Na koniec dodajcie 200 ml mleczka kokosowego, całość wymieszajcie i gotowe.
Lista zakupów
trzy kolby kukurydzy
dwie łyżki oleju i tyle samo masła
3 ziemniaki
200 ml mleczka kokosowego
litr wody
jedna mała papryczka chili
płaska łyżka mielonego imbiru, papryki słodkiej, kuminu
sól i pieprz do smaku
Rada: zupa wychodzi dość pikantna, więc ilość papryczki dozujcie według uznania. Na koniec możecie zupę przecedzić, my jednak wolimy jak nam coś chrupie w zębach.
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.