Tydzień Kuchni Polskiej 2020 trwa w najlepsze i potrwa jeszcze do niedzieli 15 listopada. Z ośmiu krakowskich restauracji, biorących udział w akcji my wybraliśmy TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków. A więc Tydzień Kuchni Polskiej 2020 – TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków czas start!
Jak wziąć udział w Tygodniu Kuchni Polskiej i pomóc ulubionej restauracji?
W tym roku Tydzień Kuchni Polskiej przybiera formę akcji wspierania lokali gastronomicznych, które na co dzień podtrzymują tradycję kuchni polskiej. Wesprzeć możecie i Wy, wybierając swój ulubiony lokal i zamawiając posiłek na wynos lub z dostawą.
Wystarczy wejść na stronę www.polskieskarby.pl, zapoznać się z listą lokali (dla Krakowa lista tu: klik), wybrać swoją ulubioną restaurację a następnie odwiedzić ją (zachowując zasady bezpieczeństwa) lub zamówić dania kuchni polskiej na wynos. Na koniec, jeżeli dania Wam posmakują, oddajcie głos w plebiscycie Najlepsza Restauracja 2021 na stronie www.polskieskarby.pl.
Dodatkowo możecie też, w swoich mediach społecznościowych wstawić relację z wizyty w jednej z restauracji lub opisać jej przebieg, opublikować autorski przepis „biało-czerwonego” dania, albo opowieść z historii polskiej kuchni. Wszystkie koniecznie z #razemdlapolskiejgastronomii, #wspieramygastronomię, #bezpiecznarestauracja, #zamównawynos. Pokażmy, że pomimo trudnej sytuacji epidemicznej w kraju która przekłada się na trudną sytuację lokali gastronomicznych, jesteśmy solidarni i jesteśmy #razemdlapolskiejgastronomii!
TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków
Z ośmiu krakowskich restauracji, biorących udział w akcji my wybraliśmy TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków. A w zasadzie Silniejszy wybrał, bo ostatnio taki mamy układ, że ona pisze, robi zdjęcia, publikuje a on… po prostu je (Ładniejsza wcale się nie skarży, wcale, tylko stwierdza fakty). Wybrał więc nie tylko restaurację, ale i dania których zapragnął spróbować. I tak na przystawkę zamówiliśmy:
- tatar z jelenia, z kaparami, jajkiem przepiórczym, chipsami z chleba razowego, szalotką i ogórkiem kiszonym,
- przegrzebki z pure z bakłażana, majonezem z lubczykiem i krakersem z pietruszki.
Z kolei jako dania główne wybraliśmy:
- jesiotra z porem confi, olejem truflowym, piklowanym kalafiorem i pudrem ziołowym,
- polędwiczki cielęce z kaszanką w panko i puree z selera.
Wszystkie dania zamówiliśmy z dostawą do domu, a ta przebiegła sprawnie, pan pojawił się u nas o umówionej godzinie. Potrawy zostały szczelnie zapakowane, dzięki czemu w momencie rozpakowywania wciąż były ciepłe i nie musieliśmy ich podgrzewać. Zostało przełożyć je na talerz i rozpocząć degustację. Ładniejsza bardzo starała się przy „artystycznym” komponowaniu talerzy, by Silniejszy choć przez chwilę mógł poczuć się jak w prawdziwej restauracji. I tym samym stworzyć choć namiastkę normalności w tych dziwnych czasach. Ma nadzieję, że widać to na załączonych zdjęciach. Ale wróćmy do jedzenia.
Przystawki
Od powrotu z Czech Silniejszy stał się miłośnikiem tatara, a wyjazdy w Bieszczady zrobiły z niego fana dziczyzny. Stąd jego wybór i tatar z jelenia zamówiony jako jedna z przystawek. Do tego dostaliśmy dwa jajka przepiórcze, jedno w postaci surowego żółtka, drugie w postaci sadzonego jaja. Do tego drobno poszatkowana szalotka i ogórek, kapary, musztarda i chipsy z razowego chleba oraz sól gruboziarnista. Pyszne danie, w którym największym zaskoczeniem okazały się kapary właśnie. Nie spodziewaliśmy się, że swoją kwaskowatą słonością tak ciekawie podkreślą smak mięsa. A to było naprawdę pyszne i delikatne zarazem.

Z kolei druga przystawka, czyli przegrzebki z puree z bakłażana, lubczykowym majonezem i krakersem z pietruszki bardzo do gustu przypadła Ładniejszej. Delikatne mięso małży, zrobione w punkt, z pysznymi sosami podkreślającymi smak dania, bez przyćmienia głównego bohatera czyli przegrzebek. Pyszna przystawka, która tylko zaostrza apetyt i rozbudza chęć na więcej.

Dania główne
I wreszcie nadszedł czas na dania główne, czyli rybę i polędwiczki cielęce. Jesiotr, podany z porem confi, olejem truflowym, piklowanym kalafiorem i pudrem ziołowym, zachwycił Ładniejszą. Jako niekwestionowana fanka ryb i owoców morza, rozpływała się nad tym daniem i jego delikatnością. Do tego kalafior i por, które niektórym mogą wydawać się zbyt banalne, tutaj swoim smakiem i teksturą zaskoczą niejednego kulinarnego malkontenta.

Z kolei Silniejszy, czyt. mięsożerca z krwi i kości, mlaskał nad polędwiczkami. Delikatne, soczyste mięso, do tego niespodzianka w postaci kaszanki, sposobem przygotowania przypominająca włoskie arrancini, pyszny ciemny sos i słodka pieczona pietruszka. Poezja!

Reasumując – Tydzień Kuchni Polskiej 2020 – TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków
Z całego serca polecamy Wam TA’AM Restaurant & Coctail Bar. Dania są pyszne, ciekawie skomponowane, a oczywiste składniki nabierają nowego znaczenia. Jeżeli szukacie miejsca, w którym chcielibyście spróbować dań kuchni polskiej, ale w nowej odsłonie, to TA’AM Restaurant & Coctail Bar jest właśnie takim miejscem.
Dziękujemy TA’AM za pyszny poczęstunek i Makro Polska za możliwość wzięcia udziału w akcji Tydzień Kuchni Polskiej 2020!
Więcej informacji o akcji znajdziecie tu: klik.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.
TA’AM Restaurant & Cocktail Bar Kraków
ul.Miodowa 29, Kraków