Zainspirowani Potrawami wigilijnymi na świecie – Ameryki postanowiliśmy upiec własne świąteczne ciasteczka i tak powstały te oto pyszne, domowe ciasteczka imbirowo-miodowe, które polecają się na świętą.
Przygotowanie ciasta
Do miski robota wsypcie dwie i pół szklanki mąki pszennej tortowej oraz płaską łyżeczkę sody oczyszczonej. Następnie dodajcie cztery łyżki rozpuszczonego i przestudzonego masła kokosowego oraz trzy duże łyżki miodu. Wbijcie jedno całe jajko. Na koniec dodajcie czubatą łyżeczkę cynamonu oraz pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru. Wyróbcie ciasto robotem przez 5 minut, ono będzie się rozpadać, ale nie martwcie się tym, tylko na koniec zagniećcie je ręcznie na blacie.
Pieczenie ciasteczek
Ciasto przełóżcie na blat i rozwałkujcie na 2-3mm placek. Jest tłuste i klei się, ale tak ma być. Następnie wytnijcie ciasteczka foremkami i przełóżcie je na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem.
My rozwałkowywaliśmy ciasto od razu na papierze, po czym cieliśmy je nożykiem do pizzy. Po upieczeniu, w miejscu cięcia łamaliśmy domowe ciasteczka imbirowo-miodowe na kawałki. Pierwszy sposób da Wam ładniejsze ciasteczka, ale drugi jest szybszy. Więc co kto woli.
Pieczcie je przez 4-7 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni, z opcją termoobiegu.
Lista zakupów – domowe ciasteczka imbirowo-miodowe
2,5 szklanki mąki pszennej tortowej
płaska łyżeczka sody oczyszczonej
cztery łyżki masła kokosowego
trzy łyżki miodu
czubata łyżeczka cynamonu
pół płaskiej łyżeczki sproszkowanego imbiru
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na naszym Instagramie. Inne ciekawe kulinarne tradycje i święta tu: klik.