Pieczona kaczka i gratin z ziemniaków

Pieczona kaczka i gratin z ziemniaków

Jak witać Nowy Rok? Z przytupem! No to Ładniejsza zarządziła – na sylwestrową kolację pieczona kaczka i gratin z ziemniaków.

Przygotowanie kaczki

Dwie nogi kaczki o wadze 500 gram umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym po czym natrzyjcie solą i pieprzem.

2 jabłka antonówki pokrójcie w ćwiartki, dodjacie pokrojoną w pióra 1 cebulę oraz 1 przekrojony na pół ząbek czosnku. Wymieszajcie z 1/2 łyżki estragonu, majeranku i 1/2 łyżeczki imbiru oraz kolędry. Dodajcie gałązkę rozmarynu.

Jabłka z cebulą i przyprawami przełóżcie do formy do pieczenia. Na wierzch połóżcie kacze udka. Wymieszajcie, przykryjcie pokrywką i pieczcie godzinę w 180 stopniach, z termoobiegiem. Po tym czasie polejcie udka wytopinym tłuszczem i sokami z jabłek i pieczcie pod przykryciem kolejne 15 minut.

Pieczona kaczka i gratin z ziemniaków
Pieczona kaczka i gratin z ziemniaków

Przygotowanie gratin z ziemniaków

Ząbek czosnku zetrzyjcie i wymieszajcie z 1/2 łyżeczki masła. Tak powstałą masą wysmarujcie formę do pieczenia.

1/2 kg ziemniaków umyjcie, obierzcie i pokrójcie na plasterki o grubości 2mm. Wyłóżcie nimi dno formy do pieczenia, posólcie i ułóżcie kolejną warstwę. Czynność powtórzcie do zużycia wszystkich ziemniaków.

70ml mleka zmieszajcie z 120ml śmietanki 30% oraz szczyptą gałki muszkatołowej. Zalejcie nim ziemniaki w formie, przykryjcie i pieczcie w 200 stopniach przez godzinę, bez termoobiegu. Następnie zdejmijcie pokrywkę, ziemniaki posypcie 70 gramami startego sera cheddar i pieczcie jeszcze kwadrans.

Lista zakupów – pieczona kaczka i gratin z ziemniaków

Kaczka:
kaczka cała (1,5kg bez podrobów)
2 jabłka antonówka
1 cebula
1 ząbek czosnku
po 1/2 łyżce majeranku i estragonu
po 1/2 łyżeczce kolędry i imbiru
sól, pieprz, gałązka rozmarynu
Gratin z ziemniaków:
1/2kg ziemniaków
120ml śmietanki 30%
70ml mleka
pół łyżeczki masła
70gr sera cheddar
ząbek czosnku
szczypta gałki muszkatołowej
sól

Inny przepis na pieczoną nogę z kaczki znajdziecie tu:klik.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz