Dziś na obiad kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie, oczywiście w wersji fit. Smak mięsa podkreśli szafran, a marchewek słodko-kwaśna marynata.
Kurczak dżudże
Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie na cieńkie plasterki.
Szafran zalejcie 3 łyżkami wrzątku i odstawcie na kwadrans.
W misce zmieszajcie pokrojoną w pióra cebulę, wyciśnięty z cytryny sok, sól, kukrumę, olej i jogurt. Dodajcie mięso i całość porządnie wymieszajcie. Następnie wlejcie wodę z szafranem, ponownie wszystko wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na noc do lodówki.
Następnego dnia przełóżcie zamarynowanego kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, mięso rozłóżcie na płasko i pieczcie 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Marchewki w cytrynie
Marchewki umyjcie, obierzcie (młodych nie musicie).
W misce zmieszajcie olej, kumin, sól, pieprz, dodajcie marchewki. Całość porządnie wymieszajcie, po czym przełóżcie do formy i
pieczcie pod przykryciem 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po tym czasie wymieszajcie miód z sokiem z cytryny, polejcie nim marchewki i pieczcie jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypcie je natką.
Lista zakupów – kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie
- 649 gram filetów z kurczaka (636 kcal)
- 160 gram cebuli (64 kcal)
- sok z 1 cytryny
- 4 łyżeczki oleju rzepakowego (144 kcal)
- płaska łyżeczka kurkumy,
- sól
- 10 nitek szafranu
- 300 ml jogurtu greckiego (177 kcal)
Info: całość ma 1 021 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 255 kcal. - 6 marchewek (90 kcal)
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
- łyżka miodu (81 kcal)
- sok z 1/2 cytryny
- pół łyżeczki kuminu, sól, czarny pieprz
- natka
Info: całość ma 207 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 52 kcal.