kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie

Kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie

Dziś na obiad kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie, oczywiście w wersji fit. Smak mięsa podkreśli szafran, a marchewek słodko-kwaśna marynata.

Kurczak dżudże

Filety z kurczaka umyjcie, osuszcie i pokrójcie na cieńkie plasterki.
Szafran zalejcie 3 łyżkami wrzątku i odstawcie na kwadrans.
W misce zmieszajcie pokrojoną w pióra cebulę, wyciśnięty z cytryny sok, sól, kukrumę, olej i jogurt. Dodajcie mięso i całość porządnie wymieszajcie. Następnie wlejcie wodę z szafranem, ponownie wszystko wymieszajcie, przykryjcie i wstawcie na noc do lodówki.

Kurczak dżudże
Kurczak dżudże

Następnego dnia przełóżcie zamarynowanego kurczaka na blachę do pieczenia wyłożoną papierem, mięso rozłóżcie na płasko i pieczcie 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Marchewki w cytrynie

Marchewki w cytrynie
Marchewki w cytrynie

Marchewki umyjcie, obierzcie (młodych nie musicie).
W misce zmieszajcie olej, kumin, sól, pieprz, dodajcie marchewki. Całość porządnie wymieszajcie, po czym przełóżcie do formy i
pieczcie pod przykryciem 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po tym czasie wymieszajcie miód z sokiem z cytryny, polejcie nim marchewki i pieczcie jeszcze 10 minut. Przed podaniem posypcie je natką.

Lista zakupów – kurczak dżudże z marchewkami w cytrynie

  • 649 gram filetów z kurczaka (636 kcal)
  • 160 gram cebuli (64 kcal)
  • sok z 1 cytryny
  • 4 łyżeczki oleju rzepakowego (144 kcal)
  • płaska łyżeczka kurkumy,
  • sól
  • 10 nitek szafranu
  • 300 ml jogurtu greckiego (177 kcal)
    Info: całość ma 1 021 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 255 kcal.
  • 6 marchewek (90 kcal)
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego (36 kcal)
  • łyżka miodu (81 kcal)
  • sok z 1/2 cytryny
  • pół łyżeczki kuminu, sól, czarny pieprz
  • natka
    Info: całość ma 207 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 52 kcal.

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz