Dziś na obiad makrela z grilla i orientalny kuskus. Danie szybkie i proste w przygotowaniu. Do tego jest smaczne i fit. Do jego przygotowania przyda się Wam patelnia grillowa, jeżeli jej nie macie, użyjcie piekarnika albo zwykłej patelni.
Przygotowanie makreli
Makrele umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem i ponacinajcie skórę.
W misce zmieszajcie oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekany koperek, sól i pieprz.
Posmarujcie makrele powyższą marynatą, przykryjcie i wstawcie do lodówki na godzinę.
Po tym czasie rozgrzejcie patelnię grillową, po czym zmniejszcie pod nią temperaturę. Makrele przełóżcie na patelnię, posmarujcie resztką marynaty jeżeli Wam została i smażcie z każdej strony po 5 minut. Nam niestety przy przewracaniu jej na drugą stronę oderwała się skórka, ale nie miało to wpływu na końcowy smak dania.
Przygotowanie orientalnego kuskusu
Kuskus przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. U nas polegało to na zalaniu go wrzątkiem i odstwieniu pod przykryciem na pół godziny.
Po tym czasie wystarczyło już tylko rozdrobnić kaszę widelcem.
W misce zmieszajcie drobno poszatkowaną kolendrę, koperek, natkę, papryczkę chilli. Dodajcie sok z cytryny, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Wymieszajcie i odstawcie na kwadrans.
Po tym czasie dodajcie ugotowaną i przestudzoną kaszkę kuskus, całość wymieszajcie i odstawcie ponownie na kwadrans.
Kuskus podawajcie razem z grillowaną na patelni makrelą.
Lista zakupów – makrela z grilla i orientalny kuskus
- 2 patroszone makrele (906 kcal)
- 2 ząbki czosnku (16 kcal)
- 2 gałązki koperku
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek (88 kcal)
- 100 gram suchego kuskusu (347 kcal)
- 1/4 papryczki chilli
- 10 gałązek świeżej kolendry
- 4 gałązki koperku
- 4 gałązki natki
- sok z połówki cytryny
- sól, pieprz
- 1 łyżka oliwy z oliwek (88 kcal)
- ząbek czosnku (8 kcal)
Info: całość ma 1 453 kcal, z podanych proporcji otrzymacie cztery porcje dania, każda po 363 kcal.