Dziś na obiad proponujemy Wam azjatyckie szaszłyki z kurczaka na gałązkach rozmarynu. Azjatyckie, bo mięso marynowane w sosie sojowym i ostrygowym, podane z czarnym ryżem jaśminowym, koreańskim kimchi i japońską sałatką z wodorostów wakame. Gotowe kimchi i wakame kupiliśmy w Lucky Fish.
Przygotowanie kurczaka
Dwa filety z kurczaka umyjcie, osuszcie ręcznikiem papierowym i pokrójcie w dużą kostkę.
W misce zmieszajcie po jednej łyżce sosu sojowego jasnego i ciemnego, sosu ostrygowego oraz szczyptę pieprzu czarnego i po pół płaskiej łyżeczki mielonego kuminu i kolędry. Dodajcie pokrojone w kostkę filety z kurczaka, całość dobrze wymieszajcie, przykryjcie folią i wstawcie do lodówki na dwie godziny.
Po tym czasie nadziejcie kawałki kurczaka na gałązki rozmarynu, razem z listkami, nie obierajcie ich. Jeżeli gałązki są zbyt wiotkie by przebić się przez surowe mięso, zróbcie dziurki patyczkiem do szaszłyków.
Formę do pieczenia wyłóżcie folią aluminiową, połóżcie na niej pokrojoną w pióra połówkę cebuli, a następnie szaszłyki. Pieczcie szaszłyki przez 30 minut, w 190 stopniach, pod przykryciem, z termoobiegiem. Po tym czasie ściągnijcie przykrywkę i pieczcie jeszcze przez 10 minut.
Ryż
Woreczek ryżu ugotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu. W międzyczaie na patelnię wlejcie łyżkę oliwy z oliwek, dodajcie pokrojoną w kostkę cebulę, a gdy się zeszkli, dodajcie łyżkę mielonego kuminu i smażcie przez minutę. Następnie dodajcie ugotowany, odcedzony ryż. Dolejcie kolejną łyżkę oliwy i smażcie 5 minut.
Lista zakupów – azjatyckie szaszłyki z kurczaka na gałązkach rozmarynu
Kurczak:
400 gram kurczaka (dwa pojedyńcze filety)
po jednej łyżce sosu sojowego jasnego i ciemnego oraz ostrygowego
pieprz czarny (szczypta)
po pół płaskiej łyżeczki mielonego kuminu i kolędry
4 gałązki rozmarynu
pół dużej cebuli
Ryż:
100 gram czarnego ryżu jaśminowego (ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu)
1 duża cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i kumin mielony do smaku
Do podania:
dowolne kiszonki (u nas kupione w Lucky Fish gotowe kimchi i sałatka z glonów wakame)
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.