Zapiekanka z czarnej rzepy i pasternaku

Zapiekanka z czarnej rzepy i pasternaku

Pasztet, czy też zapiekanka z czarnej rzepy i pasternaku, idealna jako dodatek do mięsnych dań zamiast klasycznych ziemniaków. Dobrze smakuje też solo, z surówką.

Przygotowanie dania

Pasterak i czarną rzepę obierzcie, umyjcie i pokrójcie w dużą kostkę.

Warzywa przełóżcie do naczynia żaroodpornego, wlejcie 250ml wody, dodajcie sól, pieprz. Przykryjcie i pieczcie przez 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Cebulę i czosnek obierzcie i posiekajcie.

Na patelni rozgrzejcie olej rzepakowy, dodajcie poszatkowany czosnek z cebulą, podsmażcie aż cebula się zeszkli.

Do miski przełóżcie zawartość patelni oraz naczynia żaroodpornego (razem z płynami).

Dodajcie jajka, suszony lubczyk i wszystko zblendujcie na gładką masę.

Foremkę do pieczenia, keksówkę, wyłóżcie papierem do pieczenia i przelejcie do niej masę.

Pieczcie przez 45 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem, bez przykrycia.

Po tym czasie, przestudzoną zapiekankę pokrójcie w grube plastry. Podawajcie do dań mięsnych, zamiast ziemniaków czy kaszy. Lub jedzcie ją solo.

Chcąć ją podgrzać następnego dnia, wystarczy wstawić ją na chwilę do piekarnika (maksymalnie nagrzanego do 50 stopni) lub po prostu odsmażyć na posmarowanej tłuszczem patelni.

Lista zakupów – Zapiekanka z czarnej rzepy i pasternaku

  • 1/2 kg czarnej rzepy
  • 1/2 kg pasternaku
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 cebule
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz
  • płaska łyżeczka suszonego lubczyku

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz