Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

Bezglutenowe ciasteczka kokosowe

Mówi się, że potrzeba matką wynalazku. No to Ładniejsza, podążając za potrzebą zeżarcia czegoś słodkiego na cito wynalazła szybkie bezglutenowe ciasteczka kokosowe.

Przygotowanie ciasteczek

W misce ubijcie jajka ze szczyptą soli oraz cukrem trzcinowym. Nam zajęło to 10 minut.

Następnie dodajcie wiórki kokosowe i całość porządnie wymieszajcie by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.

Kratkę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia, a ten posmarujcie olejem rzepakowym.

Z kokosowej masy uformujcie 12 okrągłych ciasteczek i ułóżcie je na papierze, zachowując odstęp.

Ciasteczka pieczcie przez 15 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu przestudźcie je zanim zaczniecie odrywać od papieru (inaczej mogą się pokruszyć).

Lista zakupów – bezglutenowe ciasteczka kokosowe

  • 250 gram wiórek kokosowych (1 480 kcal)
  • 150 gram cukru trzcinowego (585 kcal)
  • 3 jajka (225 kcal)
  • sól
  • olej rzepakowy (44 kcal)
    Info: całość ma 2 334 kcal, jedno ciasteczko to 194,5 kcal. Możecie oczywiście obniżyć kaloryczność dając mniej cukru lub stosując jego zamienniki. Również ciasteczka można uformować mniejsze i zamiast 12 otrzymać 24 sztuki.

Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie

Dodaj komentarz