Mówi się, że potrzeba matką wynalazku. No to Ładniejsza, podążając za potrzebą zeżarcia czegoś słodkiego na cito wynalazła szybkie bezglutenowe ciasteczka kokosowe.
Przygotowanie ciasteczek
W misce ubijcie jajka ze szczyptą soli oraz cukrem trzcinowym. Nam zajęło to 10 minut.
Następnie dodajcie wiórki kokosowe i całość porządnie wymieszajcie by wszystkie składniki dokładnie się połączyły.
Kratkę z piekarnika wyłóżcie papierem do pieczenia, a ten posmarujcie olejem rzepakowym.
Z kokosowej masy uformujcie 12 okrągłych ciasteczek i ułóżcie je na papierze, zachowując odstęp.
Ciasteczka pieczcie przez 15 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem. Po upieczeniu przestudźcie je zanim zaczniecie odrywać od papieru (inaczej mogą się pokruszyć).
Lista zakupów – bezglutenowe ciasteczka kokosowe
- 250 gram wiórek kokosowych (1 480 kcal)
- 150 gram cukru trzcinowego (585 kcal)
- 3 jajka (225 kcal)
- sól
- olej rzepakowy (44 kcal)
Info: całość ma 2 334 kcal, jedno ciasteczko to 194,5 kcal. Możecie oczywiście obniżyć kaloryczność dając mniej cukru lub stosując jego zamienniki. Również ciasteczka można uformować mniejsze i zamiast 12 otrzymać 24 sztuki.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.