Dziś przedstawiamy Wam przepis na parowane bułeczki bao z pulled pork, czyli szarpaną wieprzowiną. To jedno z tych dań, przy którym spędzacie trzy godziny przy garach, a zjedzenie go zajmuje mniej niż pięć minut. Ale warto przynajmniej raz w życiu zaszaleć.
Pulled pork – przygotowanie
700 gram karkówki umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem. W miseczce zmieszajcie łyżkę oliwy z łyżeczką soli, cukru trzcinowego, słodkiej papryki oraz kuminu. Z kolei czarny pieprz i paprykę chili dodajcie wg uznania, na tyle na ile lubicie pikantne dania.
Na dnie naczynia żaroodpornego ułóżcie pokrojone w pióra trzy cebule i rozgniecione dwa ząbki czosnku. Zalejcie 30 ml octu jabłkowego i wymieszajcie. Następnie przełóżcie mięso, przykryjcie naczynie i pieczcie w 100 stopniach, z termoobiegiem przez 5-6 godzin. Po upieczeniu, porozrywajcie mięso na kawałki, rękoma albo przy użyciu widelca.
W misce zmieszajcie dwie dymki, poszatkowane razem ze szczypiorem oraz starty ząbek czosnku oraz 7 plasterków różowego marynowanego imbiru okrojonego w kostkę. Dodajcie dwie łyżki jasnego sosu sojowego, łyżeczkę mielonej kolendry, tyle samo miodu oraz sok i startą skórkę z połówki limonki. Całość dokładnie wymieszajcie, dodajcie poszarpaną wieprzowinę, ponownie wymieszajcie i odstawcie.
Sos do bułeczek bao
W misce zmieszajcie trzy łyżki majonezu z pokrojoną w kostkę papryczką chili, jedną dymką, pokrojoną razem ze szczypiorem, startym na tarce ząbkiem czosnku. Dodajcie łyżeczkę octu jabłkowego, oraz startą skórkę z połówki limonki i pieprz. Całość wymieszajcie o odstawcie.
Bułeczki bao
Do miski wsypcie 550 gram mąki pszennej (u nas tortowa), dodajcie trzy łyżeczki cukru trzcinowego, 11 gram suchych drożdży, łyżeczkę proszku do pieczenia oraz szczyptę soli. Wlejcie 320 ml zimnego mleka 3,2% tłuszczu oraz dwie łyżki oliwy. Wyróbcie ciasto, robotem zajmie to wam około 20 minut. Następnie uformujcie z ciasta kulę i pozostawcie pod przykryciem do wyrośnięcia na godzinę.
Po tym czasie rozwałkujcie ciasto, szklanką wykrójcie kółka, a każde kółko posmarujcie od wewnątrz oliwą z oliwek. Następnie każde kółko złóżcie na pół (posmarowaną oliwą stroną do środka, nie ściskajcie) i odłóżcie na kawałek papieru do pieczenia (jak na zdjęciu poniżej). Przykryjcie ściereczką i poczekajcie 30 minut.
W garnku zagotujcie wodę, ustawcie na nim durszlak ale tak żeby jego dno nie dotykało wody w garnku. Układajcie na sitku po trzy, cztery bułeczki (obok siebie, razem z papierkiem), przykryjcie garnek pokrywką i parujcie bułeczki przez około 10 minut. Po tym czasie przełóżcie gotowe bułeczki na talerz, a na durszlaku ułóżcie kolejną porcję.
Podanie
Do każdej bułeczki nałóżcie szarpaną wieprzowinę a następnie po pół łyżeczki sosu. Podawać na ciepło. Smacznego
Lista zakupów
Pulled pork:
około 700 gram karkówki
trzy cebule
dwa ząbki czosnku
30 ml octu jabłkowego
łyżka oliwy
po łyżeczce soli, cukru trzcinowego, słodkiej papryki, kuminu
czarny pieprz i papryka chili (wg uznania)
dwie dymki razem ze szczypiorem
ząbek czosnku
7 plasterków różowego marynowanego imbiru
dwie łyżki jasnego sosu sojowego
łyżeczkę mielonej kolendry
1 łyżeczkę miodu
sok i starta skórka z połówki limonki
Sos:
trzy łyżki majonezu
jedna papryczka chili
dymka razem ze szczypiorem
ząbek czosnku
łyżeczka octu jabłkowego
starta skórka z limonki
pieprz
Bułeczki bao:
550 gram mąki pszennej
trzy łyżeczki cukru trzcinowego
11 gram suchych drożdży
łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
320 ml zimnego mleka (3,2% tłuszczu)
dwie łyżki oliwy
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.