Camembert w czekoladzie

Camembert w czekoladzie

Szybki pomysł na imprezową przekąskę, to ser camembert w czekoladzie, nadziewany suszonymi figami i obsypany tłuczonymi pistacjami.

Przygotowanie dania

Ser Camembert pokrójcie na 12 trójkącików. Każdy trójkącik rozetnijcie w poprzek, nie przecinając skórki.

Suszone figi pokrójcie w platerki, tak by z każdej otrzymać po trzy kawałki owocu.

Pistacje obierzcie z łupinek, przesypcie do woreczka i utłuczcie tłuczkiem do mięsa.

Gorzką czekoladę rozpuśćcie w kąpieli wodnej. W większym garnku zagotujcie wodę. Wstawnie do niego mniejszy garnek i przesypcie do niego podzieloną na kostki czekoladę. Mieszajcie, aż się rozpuści.

W trójkąciki sera Camembert włóżcie plasterki suszonych fig, całość nadziejcie na patyczki od szaszłyków.

Tak przygotowany ser z figami zanurzcie w roztopnionej czekoladzie, obracając je wokół własnej osi kilka razy, aby spłynał nadmiar czekolady.

Teraz ser pokryty czekoladą obtoczcie w tłuczonych pistacjach, po czym wstawcie patyczki do wysokiej szklanki i poczekajcie, aż czekolada zastygnie.

Lista zakupów Camembert w czekoladzie

  • 120 gram sera Camembert
  • 4 suszone figi
  • 80gram gorzkiej czekolady
  • 10 pistacji

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz