Dziś na kolację pieczemy chleb pszenno-żytni na drożdżach, bez zakwasu, bazujemy jedynie na dwóch rodzajach mąki – pszennej i żytniej.
Ciasto na chleb
W szklance zmieszajcie ze sobą drożdże (7 gram suchych lub 20 gram świeżych), pół łyżeczki cukru oraz 240 ml ciepłej wody. Odstawcie. Do miski wsypcie 150 gram mąki żytniej (typ 2000) oraz 300 gram mąki pszennej (typ 450). Wymieszajcie. Dodajcie płaską łyżeczką soli oraz dwie łyżki siemienia lnianego. Następnie dodajcie roztwór z drożdży, i przy użyciu haków wyróbcie ciasto. Czas potrzebny do wyrobienie ciasta to 10 minut. Ciasto swoją konsystencją będzie przypominało błoto, tak ma być. Po tym czasie przykryjcie miskę ściereczką i odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce.
Pieczenie
Po godzinie przełóżcie coasto do foremki wyłóżonej papierem do pieczenia, przykryjcie ściereczką i odstawcie na kolejne 30 minut. Po tym czasie chleb wstawcie do piekarnika nagrzanego do 220 stopni w funcją termoobieg i pieczcie przez 40 minut.
Lista zakupów – chleb pszenno-żytni na drożdżach
150 gram mąki żytniej (typ 2000)
300 gram mąki pszennej (typ 450)
płaska łyżeczka soli
7 gram suchych lub 20 gram świeżych drożdży
pół łyżeczki cukru
240 ml ciepłej wody
dwie łyżki siemienia lnianego
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Inne nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik.