chleb żytni na zakwasie

Chleb żytni na zakwasie

To nasze pierwsze podejście do zabawy z zakwasem własnej roboty i wypieku z niego chleba. Silniejszy mówi, upieczony przez ładniejszą chleb żytni na zakwasie pachnie jak chleb pieczony w jego rodzinnym domu, gdy był dzieckiem. Potwierdza też „autentyczność” smaku, znaczy się wyszło dobre. Więc ładniejsza od godziny chodzi po domu i puszy ogon, niczym paw.

Zakwas

Do czystego litrowego słoiczka wsypcie 3 łyżki mąki żytniej (u nas typ 2000). Dolejcie 3 łyżki przegotowanej, wystudzonej wody i zamieszajcie do połączenia składników. Następnie słoik przykryjcie kawałkiem gazy, zwiążcie gumką recepturką i wstawcie do szafki. Po 12 godzinach, lub jeżeli robicie zakwas rano to wtedy wieczorem, zamieszjacie go ponownie, zabezpieczcie gazą i schowajcie.
Następnego dnia, i przez kolejnych 5 dni, dosypujcie rano kolejne 2 łyżki mąki i dolewajcie 2 łyżki wody, zamieszajcie, zabezpiecznie, schowajcie. Wieczorami ponownie przemieszajcie. Po tygodniu zakwas powinien być gotowy – poznacie to po octowym zapachu i bąbelkach na powierzchni.

zakwas żytni na chleb
zakwas żytni na chleb

Przepis na chleb żytni na zakwasie

Do miski przelejcie 300 gram zakwasu, dosypcie 800 gram mąki żytniej typ 2000, dolejcie 500 ml letniej wody i wsypcie łyżkę soli. Całość wymieszajcie do połączenia składników, przykryjcie i odstawcie na noc do wyrośnięcia. Następnego dnia ciasto przełóżcie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego olejem i posypanego mąką. Pieczcie przez godzinę w 190 stopniach z termoobiegiem. Smacznego!

chleb żytni na zakwasie

Lista zakupów

Zakwas żytni (7 dni zabawy):
mąka żytnia typ 2000 (w sumie 15 łyżek)
przegotowa woda (wystudzona 15 łyżek)
przyda się czysty słoik, kawałek gazy, gumka recepturka i drewniany patycznek do mieszania
Chleb:
300 gram zakwasu z powyższego przepisu (w słoiczku powinna zostać jedna łyżka zakwasu, który od nowa możecie zacząć dokarmiać na kolejny chleb)
800 gram mąki żytniej typ 2000
500 ml letniej wody
1 łyżka soli
olej i odrobina mąki do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Uwaga: konsystencja ciasta i kolor przypomina gęste błoto, nie przejmujcie się tym i nie panikujcie, tak ma być. A słoik, lub inne naczynie, wybierzcie takie, którego nie będzie wam szkoda. Zakwas mocno się przykleja do ścianek, więc raczej potem nie da się już go domyć.

chleb żytni na zakwasie
chleb żytni na zakwasie

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie. Inne nasze przepisy na domowe pieczywo tu: klik.

Jedna myśl na temat “Chleb żytni na zakwasie

  1. Pingback: domowe pieczywo

Dodaj komentarz