W tym wpisie podzielimy się z Wami przepisem na szybkie ciasto drożdżowe. Obywda z kruszonką, ale będą różniły się „nadzieniem”.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i jagodami
Zaczyn
Przygotowanie ciasta drożdżowego zacznijcie od przygotowania zaczynu. Do szklanki wlejcie ciepłe mleko, tak gdzieś do połowy naczynia, resztę uzupełnijcie mąką i dosypcie łyżeczkę cukru oraz 14 gram suchych drożdży. Na koniec wymieszajcie wszystko i odstawcie w ciepłe miejsce.
Ciasto drożdżowe
W miscie ukręćcie cztery żółtka ze 100 gramami cukru, dodajcie 450 gram mąki oraz zaczyn. Następnie wlejcie pół szklanki ciepłego mleka i 100 gram roztopionego masła. Wyrobione ciasto odstawcie na godzinę w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Po godzinie szybko zagnieć ciasto jeszcze raz.
Kruszonka
75 gram mąki pszennnej porozcieraj w dłoniach z 50 gramami cukru i 50 grammai masła.
Przygotowanie ciasta: do foremki wyłożonej papierem do pieczenia przełóż ciasto i posyp je jagodami. My kupiliśmy takie: klik (znaleźliśmy je w Lidlu). Owoce trzeba wsześniej odsączyć z zalewy, naprawdę świetnie sprawdziły w domowych wypiekach. Następnie Posyp je kruszonką i wstaw do piekarnika i piecz w 180 stopniach, bez termoobiegu, przez 45minut.
Ciasto drożdżowe z kruszonką i jabłkami
Przepis na ciasto jak powyżej, jednak tym razem zamiast jagód użyliśmy jabłek. Dwa średnie jabłka obierzcie ze skórki, zetrzyjcie na dużych oczkach i wymieszajcie z łyżeczką cynamonu i cukru. Następnie skropcie je z sokiem z połówki cytryny i dalej już postępujcie jak z jagodami.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.