Przepis na ciasto z rabarbarem dostaliśmy w prezencie od przyjaciela, a ten dostał go od swojej mamy. Dla ładniejszej był to pierwszy raz w życiu, gdy zmierzyła się z tym dziwnym warzywem. My nasze warzywa zamówiliśmy u Paczka z Gospodarstwa – prosto pod drzwi, bez plastiku, wszystko przyjemnie świeże i pachnące.
Rabarbar na ciasto z rabarbarem
Do miski wsypcie małą garść mąki ziemniaczanej. Trzy gałązki rabarbaru umyjcie i pokrójcie na 2 mm plasterki. Następnie przełóżcie warzywo do miski i wymieszajcie z mąką. Dzięki temu zabiegowi rabarbar nie opadnie na spód ciasta. Sprawdziliśmy, działa.
Ciasto z rabarbarem
W misce utrzyjcie pół kostki margaryny, trzy łyżki oleju i 75 gram cukru. Dodaj trzy jajka i mieszajcie dalej. Następnie dosypcie po 50 gram mąki pszennej, krupczatki i ziemniaczanej oraz łyżeczkę proszku do pieczenia. Wszystko skropcie sokiem z cytryny i dobrze wymieszajcie. Na koniec ciasto przełóżcie do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Następnie na wierzchu ułóżcie kawałki rabarbaru. Ciasto z rabarbarem pieczcie w 180 stopniach przez 45-60 minut, bez termoobiegu.
Kompot z rabarbaru
3 gałązki rabarbaru pokrójcie na 2-3 cm kawałki i wymieszajcie z 4 łyżkami cukru trzcinowego. Następnie przełóżcie go do garnka i podgrzejcie. Gdy rabarbar zacznie puszczać sok, wlejcie litr wody i gotujcie 5 minut. Na koniec do kompotu możecie dodać jeszcze gałązkę rozmarynu, dosłodzić go miodem, lub po prostu wypić.
Lista zakupów
Ciasto z rabarbarem:
trzy jajka
3 łyżki oleju
pół kostki margaryny
1/2 łyżki soku z cytryny
po 50 gr mąki pszennej, ziemniaczanej i krupczatki
łyżeczka proszku do pieczenia
75 gr cukru
trzy gałązki rabarbaru
Rada: jak nie macie krupczatki to dodajcie o 25 gram więcej mąki pszennej i ziemniaczanej.
Kompot z rabarbaru:
trzy gałązki rabarbaru
4 łyżki cukru trzcinowego
litr wody
Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.