Dziś na kolację cukiniowe curry z makaronem ryżowym, szybkie w przygotowaniu, pikantne, bardzo rozgrzewające, sycące i pyszne!
Przygotowanie makaronu
Makaron ryżowy przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Nasz makaron, szerokie nitki, wystarczyło wrzucić do gotującej się wody i gotować kolejne 10 minut na małym ogniu.
Następnie odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki i gotowe.
Przygotowanie curry
Imbir obierzcie i zetrzyjcie, czosnek przeciśnijcie przez praskę, papryczkę chili drobno posiekajcie.
Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie imbir, czosnek i papryczkę chili, wymieszajcie i smażcie minutę.
Dodajcie wszystkie przeprawy, sól, wymieszajcie i smażcie minutę.
Wlejcie wodę, wymieszajcie, gotujcie minutę po czym dodajcie cukinię pokrojoną w cieńkie półplasteki. Przykryjcie i gotujcie 10 minut. Jeżeli woda zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją.
Gdy cukinia zmięknie, dodajcie mleczko kokosowe, wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.
Podanie dania – ugotowany makaron ryżowy przełóżcie na talerz i polejcie curry z cukinią. Całość skropcie sokiem z cytryny.
Lista zakupów – cukiniowe curry z makaronem ryżowym
- ząbek czosnku
- 1cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
- 2cm kawałek imbiru
- łyżka oleju
- 100 ml wody (lub dowolnego bulionu)
- 1 liść laurowy
- po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, kuminu, curry, suszonego lubczyku
- po 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
- sól, pieprz
- 150 ml mleczka kokosowego
- 100 gram makaronu ryżowego
- sok z cytryny
- 150 gram cukini
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.