Cukiniowe curry z makaronem ryżowym

Cukiniowe curry z makaronem ryżowym

Dziś na kolację cukiniowe curry z makaronem ryżowym, szybkie w przygotowaniu, pikantne, bardzo rozgrzewające, sycące i pyszne!

Przygotowanie makaronu

Makaron ryżowy przygotujcie zgodnie z instrukcją na opakowaniu.

Nasz makaron, szerokie nitki, wystarczyło wrzucić do gotującej się wody i gotować kolejne 10 minut na małym ogniu.

Następnie odsączyć, posiekać na mniejsze kawałki i gotowe.

Przygotowanie curry

Imbir obierzcie i zetrzyjcie, czosnek przeciśnijcie przez praskę, papryczkę chili drobno posiekajcie.

Na patelni rozgrzejcie olej. Dodajcie imbir, czosnek i papryczkę chili, wymieszajcie i smażcie minutę.

Dodajcie wszystkie przeprawy, sól, wymieszajcie i smażcie minutę.

Wlejcie wodę, wymieszajcie, gotujcie minutę po czym dodajcie cukinię pokrojoną w cieńkie półplasteki. Przykryjcie i gotujcie 10 minut. Jeżeli woda zbyt szybko wyparuje, uzupełnijcie ją.

Gdy cukinia zmięknie, dodajcie mleczko kokosowe, wymieszajcie i gotujcie jeszcze 5 minut.

Podanie dania – ugotowany makaron ryżowy przełóżcie na talerz i polejcie curry z cukinią. Całość skropcie sokiem z cytryny.

Lista zakupów – cukiniowe curry z makaronem ryżowym

  • ząbek czosnku
  • 1cm kawałek papryczki chili (bez pestek)
  • 2cm kawałek imbiru
  • łyżka oleju
  • 100 ml wody (lub dowolnego bulionu)
  • 1 liść laurowy
  • po płaskiej łyżeczce słodkiej papryki, kuminu, curry, suszonego lubczyku
  • po 1/3 płaskiej łyżeczki cynamonu, gałki muszkatołowej, trawy cytrynowej
  • sól, pieprz
  • 150 ml mleczka kokosowego
  • 100 gram makaronu ryżowego
  • sok z cytryny
  • 150 gram cukini

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz