Pyszna, uroczo udekorowana czekoladowo gruszkowa Tarta Herisson. Powiedźcie sami, czyż nie jest piękna?
Przygotowanie tarty
Wyjmijcie kruche ciasto z lodówki, rozwińcie je i wyłóżcie nim foremkę do pieczenia. Wystające brzegi obetnijcie, albo zostawcie, my zostawiliśmy. Spód nakłujcie widelcem.
W rondelku roztopcie masło, gorzką czekoladę. Ostudźcie masę, po czym dodajcie stewię, jajka, mąkę, wymieszajcie i przelejcie masę do foremki wyłożonej kruchym ciastem.
Na początku masa będzie gęsta, zbita, mieszajcie więc tak długo, aż znowu będzie lejąca. Jeżeli używacie cukru, dajcie go dwa razy więcej niż cukru i dodajcie go już na etapie rozpuszczania masła z czekoladą.
Gruszki umyjcie, obierzcie ze skórki, przekrójcie na pół i wydrążcie środek. Wbijcie w nie płatki migdałów, tak by wyglądały jak kolce jeża, po czym ułóżcie gruszkowe „jeżyki” na czekoladowej masie.
Ciasto pieczcie przez 30 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu resztkami z czekolady domalujcie jeżykom oczka i noski. Czekoladową masę tarty możecie dodatkowo posypać kolejną porcją migdałowych płatków.
Lista zakupów – Czekoladowo gruszkowa Tarta Herisson
- opakowanie kruchego ciasta (możecie też przygotować je samodzielnie)
- 50gr mąki pszennej tortowej
- 170gr gorzkiej czekolady
- 110gr masła
- 60gr stewii (lub 120 gram cukru)
- 4 jajka
- 2 gruszki
- płatki migdałów
Całość po upieczeniu waży 961 gram i ma 3 177 kcal. Z kolei 100 gram tarty to 330 kcal. Jeżeli użyjecie cukru, kaloryczność deseru wzrośnie.
Więcej o nas tu: klik. I na naszym Instagramie.