W tym wpisie znajdziecie przepis na pyszne śniadanie – domowa chałka z figą, a dokładniej z domowym musem z fig. Skubana wytrzymuje tydzień!
Mus z fig
150 gram suszonych fig pokrójcie na cztery części, obetnijcie ogonki i przełóżcie do rondelka. Następnie zalejcie owoce 120 ml wody i dodajcie po szczypcie soli, pieprzu, cynamonu i imbiru. Gotujcie 10 minut. Na koniec zblendujcie i wystudźcie.
Ciasto na chałkę
7 gram suchych drożdży zamieszajcie z łyżeczką miodu i 150 ml cieplej wody. Odstawcie. Do miski wlejcie 80 ml oleju, 85 gram miodu, dwa jajka i zaczyn z drożdży. Wymieszajcie. Dodajcie 500 gram mąki i dwie łyżeczki soli. Wyróbcie ciasto. Robotem to zajmie jakieś 10 minut, na średnich obrotach. Wyrobione ciasto przełóżcie do nasmarowanej olejem miski, przykryjcie folią i odstawcie.
Formowanie – domowa chałka z figą
Ciasto podzielcie na trzy części, każdą z nich rozwałkujcie i posmarujcie musem z fig.
Następnie zawińcie ciasno w rulony, a rulony zaplećcie w warkocz, tak by powstała chałka.
Posmarujcie żółtkiem i odstawcie na godzinę. Po tym czasie posypcie chałkę solą morska i pieczcie 45 minut w 190 stopniach bez termoobiegu.
Rada: zamiast musu z fig możecie użyć musu z daktyli, przepis tu: klik, albo domowej nutelli https://kartaczygotowka.pl/kokosowy-sernik-z-domowa-nutella/ Możecie też posmarować ją kupną Nutellą lub dżemem. Do posypania, zamiast soli morskiej, możecie użyć maku, sezamu czy innych nasion.
Więcej naszych przepisów tu: klik. I na naszym Instagramie.
2 myśli na temat “Domowa chałka z figą”