W czasie deszczu dzieci się nudzą, więc czytają etykiety, a przestraszone tym co wyczytały postanowiły wziąć się za siebie. I tak powstała nasza domowa granola.
Przygotowanie – domowa granola
Do dużej miski wsypcie 250 gram płatków owsianych, dodajcie 100 gram pokruszonych orzechów i wymieszajcie. Następnie dodajcie po dwie łyżki miodu oraz syropu klonowego. Całość ponownie wymieszajcie, chwilę Wam to zajmie. Następnie blaszkę do pieczenia wyłóżcie papierem do pieczenia i rozłóżcie na nim granolę. Starajcie się aby wasza domowa granola była równomiernie rozłożona.
Pieczenie
Pieczcie granolę w 150 stopniach bez termoobiegu przez 10 minut. Po tym czasie przemieszajcie ją i pieczcie kolejne 20 minut. W tym czasie, gdzieś tak w połowie pieczenia, jeszcze raz ją przemieszacjcie. Po upieczeniu granoli, wyciągnijcie ją z piekarnika, dodajcie 100 gram suszonych owoców, wymieszajcie i pozostawcie do ostygnięcia. Po tym czasie przesypcie ją do słoika i szczelnie zakręćcie.
Nam taka porcja granoli wystarczyła na około półtorej tygodnia codziennych śniadań. Smacznego.

Lista zakupów
250 gram płatków owsianych (górskie lub zwykłe)
100 gram mieszanki orzechów (migdały, włoskie, brazylijskie, nerkowca, laskowe)
100 gram mieszanki suszonych owoców (rodzynki, żurawina, banan, papai, śliwka, płatki kokoswe, ananas)
2 łyżki miodu i tyle samo syrpou klonowego
łyżeczka cynamonu
Rada: sprawdzajcie etykiety, suszone owoce i orzechy suszonym owocom i orzechom nierówne. Długo szukaliśmy takich bez dodatku cuku czy oleju palmowego. Dodatkowo, nie musicie kupować gotowych egzotycznych mieszanek, zamiast nich możecie użyć owoców i orzechów które aktualnie macie pod ręką. Pamiętajcie też, zeby owoce dodać na końcu, już po upieczeniu granoli.

Więcej naszych przepisów znajdziecie tu: klik. I na Instagramie.
Jedna myśl na temat “Domowa granola”