Domowe kiełbaski z piekarnika

Domowe kiełbaski z piekarnika

Wieprzowe, domowe kiełbaski z piekarnika. Możecie przyrządzić je również z mielonego mięsa wołowego lub drobiowego.

Przygotowanie kiełbasek

W misce zmieszajcie mięso mielone z jajkiem, solą, garam masalą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce imbirem oraz posiekanymi orzechami nerkowca.

Mięsną masę schłódźcie w lodóce przez 4-5 godzin.

Po tym czasie kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem.

Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi uformujcie cieńkie kiełbaski i układajcie je na kratce do pieczenie.

Posmarujcie je olejem rzepakowym i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Po upieczeniu kiełbaski powinny być ładnie brązowe.

Dobrze smakują solo jak i ze świeżymi warzywami na przykład sałatką z drobno posiekanej sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwej i octu winnego. Możecie też podać je zawinięte w placki tortilli lub chlebki pita, obowiązkowo z dodatkiem sałaty, pomidora, zielonego ogórka i sosu czosnkowego lub sosu tzatziki.

Lista zakupów – Domowe kiełbaski z piekarnika

  • 400 gram mielonego mięsa wieprzowego
  • jajko
  • pół łyżeczki soli
  • łyżeczka przyprawy garam masala
  • ząbek czosnku
  • 2cm kawałek imbiru
  • 50 gram orzechów nerkowca
  • łyżka oleju rzepakowego

Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz