Wieprzowe, domowe kiełbaski z piekarnika. Możecie przyrządzić je również z mielonego mięsa wołowego lub drobiowego.
Przygotowanie kiełbasek
W misce zmieszajcie mięso mielone z jajkiem, solą, garam masalą, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, startym na tarce imbirem oraz posiekanymi orzechami nerkowca.
Mięsną masę schłódźcie w lodóce przez 4-5 godzin.
Po tym czasie kratkę do pieczenia wyłóżcie papierem.
Z mięsnej masy zwilżonymi dłońmi uformujcie cieńkie kiełbaski i układajcie je na kratce do pieczenie.
Posmarujcie je olejem rzepakowym i pieczcie przez 30 minut w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Po upieczeniu kiełbaski powinny być ładnie brązowe.
Dobrze smakują solo jak i ze świeżymi warzywami na przykład sałatką z drobno posiekanej sałaty rzymskiej, pomidorków koktajlowych, oliwy z oliwej i octu winnego. Możecie też podać je zawinięte w placki tortilli lub chlebki pita, obowiązkowo z dodatkiem sałaty, pomidora, zielonego ogórka i sosu czosnkowego lub sosu tzatziki.
Lista zakupów – Domowe kiełbaski z piekarnika
- 400 gram mielonego mięsa wieprzowego
- jajko
- pół łyżeczki soli
- łyżeczka przyprawy garam masala
- ząbek czosnku
- 2cm kawałek imbiru
- 50 gram orzechów nerkowca
- łyżka oleju rzepakowego
Więcej o nas tu: klik, na naszym Facebooku i Instagramie.