Dorsz w cytrynach

Dorsz w cytrynach

Zapiekany z warzywami dorsz w cytrynach, czyli rybne danie jednogarnkowe. Z dodatkiem cukinii, pieczarek, ziemniaków i płatków migdałowych.

Przygotowanie dania

Filety z dorsza umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, posólcie, popieprzcie i natrzyjcie łyżką oleju rzepakowego.

Cukinię, pieczarki, ziemniaki umyjcie i pokrójcie w kostkę.

Cytrynę sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skóry i pokrójcie w plasterki. Dwa odłóżcie na bok, resztą wyłóżcie nasmarowane łyżką oleju rzepakowego naczynie żaroodporne. Jeżeli chcecie, żeby danie było mniej kwaśne, użyjcie tylko 2-3 plasterków. Jeżeli zostawicie skórkę, danie będzie gorzkie.

Na cytrynie ułóżcie filety z dorsza i posypcie je płatkami migdałowymi.

Dodajcie pokrojoną cukinię, pieczarki i ziemniaki. Całość skropcie resztką oleju rzepakowego, posólcie, popieprzcie i posypcie tymiankiem.

Danie przykryjcie pokrywką, wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.

Na koniec ściągnijcie pokrywkę i pieczcie jeszcze 5 minut.

Lista zupów – Dorsz w cytrynach

  • 250 gram filetów z dorsza bez skóry
  • 400 gram cukini
  • 200 gram pieczarek
  • 300 gram ziemniaków
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 20 gram płatków migdałowych
  • sól, pieprz
  • łyżeczka suszonego tymianku
    Rada: kupując rybę najlepiej wybierzcie filet bez skóry.

Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.

Dodaj komentarz