Zapiekany z warzywami dorsz w cytrynach, czyli rybne danie jednogarnkowe. Z dodatkiem cukinii, pieczarek, ziemniaków i płatków migdałowych.
Przygotowanie dania
Filety z dorsza umyjcie, osuszcie papierowym ręcznikiem, posólcie, popieprzcie i natrzyjcie łyżką oleju rzepakowego.
Cukinię, pieczarki, ziemniaki umyjcie i pokrójcie w kostkę.
Cytrynę sparzcie wrzątkiem, obierzcie ze skóry i pokrójcie w plasterki. Dwa odłóżcie na bok, resztą wyłóżcie nasmarowane łyżką oleju rzepakowego naczynie żaroodporne. Jeżeli chcecie, żeby danie było mniej kwaśne, użyjcie tylko 2-3 plasterków. Jeżeli zostawicie skórkę, danie będzie gorzkie.
Na cytrynie ułóżcie filety z dorsza i posypcie je płatkami migdałowymi.
Dodajcie pokrojoną cukinię, pieczarki i ziemniaki. Całość skropcie resztką oleju rzepakowego, posólcie, popieprzcie i posypcie tymiankiem.
Danie przykryjcie pokrywką, wstawcie do piekarnika i pieczcie przez 35 minut, w 180 stopniach, z termoobiegiem.
Na koniec ściągnijcie pokrywkę i pieczcie jeszcze 5 minut.
Lista zupów – Dorsz w cytrynach
- 250 gram filetów z dorsza bez skóry
- 400 gram cukini
- 200 gram pieczarek
- 300 gram ziemniaków
- 1/2 cytryny
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 20 gram płatków migdałowych
- sól, pieprz
- łyżeczka suszonego tymianku
Rada: kupując rybę najlepiej wybierzcie filet bez skóry.
Więcej tu: klik, na Facebooku i Instagramie.